Hajnal-táj: Megnyílt a keszthelyi kerékpáros centrum

Az április 17-i adás tartalmából.
 

– Miután a balatonfüredi és a balatonföldvári után nemrégiben megnyílt a harmadik, a keszthelyi kerékpáros centrum is, immár elmondható, hogy egységes kínálattal, szolgáltatásokkal várja a Balaton a bringásokat.

– Elkészült a világ első kávé és bor felhasználásával készült szénsavval dúsított alkoholos itala, az egri fejlesztésű borkoktél. Bátori Tamás és Dürgő Dominik barátságából született a közös vállalkozás. Öt éve kísérleteznek az összetevőkkel és azok arányaival: így lett 6.2% -os alkoholtartalma és 20mg/l koffeintartalma. A fiatalok szerint a borban lévő tanninok és a kávéban lévő csersavak tökéletes találkozása harmonikus jelleget kölcsönöz az italnak, ezáltal állandó jelleget biztosít akkor is, ha a bor és a kávé is évjáratonként változik.

– Új gazdára találhatnak Tatabányán a feleslegessé vált, elburjánzott növények. Rendhagyó csereakciót indított újtára a helyi PontMost Egyesület, a Gördülő Kosár Termelői Piaccal és Kerttel Együttműködve. Magánszemélyeket, sőt kertészeteket is megszólítottak, a hagymákat, hajtásokat, gumókat ne dobják ki, azokkal inkább örvendeztessék meg azokat, akik előkertjüket, otthonukat szívesen díszítenék velük.

-Szombaton rendezték meg a 33. Biokultúra Tudományos Napot, melyen az ökológiai gazdálkodók és a tudomány képviselői oszthatták meg egymással legfrissebb eredményeiket. Az eseményen Nagy István agrárminiszter a tárca egyik legfontosabb célkitűzésének nevezte az ökológiai művelés alá vont területek arányának duplájára emelését a következő 4 évben.

– Az Agrárminisztérium napokban kiadott közleménye szerint a fúrt kutak bejelentési kötelezettségét , a létesítési és fennmaradási engedélyek megszerzését egyszerűsíteni szeretnék. A cél a magyar vízkincs megtartása mellett a mezőgazdasági öntözés fúrt kutakból történő biztosítása is. A gazdálkodók azonban arról számolnak be, hogy egy-egy vízjogi engedély megszerzése sokba kerül. Nagy Margit riportjában arra is keressük a választ, hogy mi mennyibe kerül a házikutak és a mezőgazdasági öntözésre használt kutak esetében.

– A vadászetika mindent felülír, mondja a műsorunk által megkérdezett vadász – lőni csak egyébként is lőhető vadra és olyan helyzetben szabad, amikor az elejtő meggyőződött arról, pontosan milyen állat kerül puskavégre. A vadásztársadalom éppúgy megdöbbent a Magyarországon kóborló jeladós farkas elpusztításán , mint az internet közönsége, a szakértők azonban óva intenek attól, hogy ítélkezzünk, állást foglaljunk a tények alapos ismerete nélkül. A természet- és állatvédelmi problémák egyébként is kényes ügyek, de sokat ront a helyzeten a kizárólag érzelmi megközelítés. A Vadászkamara közleményben ítélte el a természetkárosítás minden formáját. Azt, hogy mi történt pontosan, hivatali eljárás fogja tisztázni, a körülményeket és a szabályokat, a farkasok hazai helyzetét azonban érdemes tisztáznunk.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – április 17., hétfő 5:00

Szerkesztő – műsorvezető: Papp-Nánási Gabriella

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: pexels

Videó ajánló

Olvasson tovább