Hajnal-táj: Most van a japán cseresznyevirágzás

Az április 14-i adás tartalmából.
 

– Hamarosan kezdődik a balatoni szezon, gőzerővel készülnek a helyi önkormányzatok. Balatonkenesén többi között strandfejlesztés előtt áll a település, és tervezik az egyre elavultabb büfésor megújítását is, hogy megfelelő módon fogadhassák hamarosan a Kenesére látogató vendégeket.

– Most ötven éves Magyarország legmagasabb épülete a pécsi TV torony. Az antennával együtt 197 méter magas a Mecsek-hegység Misina-csúcsán álló tornyot 1968-ban kezdték el építeni. A munka 100 millió forintba került és négy év alatt – 1972 decemberére elkészült, ám a hivatalos átadással megvárták a következő év április negyedikét, ami a szocializmusban még a felszabadulás ünnepének számított. A 72 méter magasan lévő üvegfalú presszó és étterem gyönyörű panorámát kínál, ugyanakkor a felette található nyitott körkilátó hazánk talán legjobb adottságú és legtöbb látnivalót kínáló kilátója, innen tiszta időben akár 100 km-re is el lehet látni.

– Minden eddiginél több halat telepít ebben az évben a vasi horgászvizekbe a MOHOSZ vármegyei szervezete, köztük olyan ritkán kihelyezett fajokat, mint a márna, a domolykó vagy a balin. Az ország nyugati csücskében is egyre több a sporthorgász, ők azok akik fotó után visszaengedik a halat természetes közegükbe.

– A kedvezőtlen tavaszi időjárás ellenére horgásztavainkat szívesen látogatják a pecások. A világversenyeknek is otthont adó nógrádi Maconkán még a húsvéti mínuszokban is sátraztak, és több tavon is szerencsével jártak az elszánt horgászok.

– Most van a japán cseresznyevirágzás, vagyis a japán Sakura ünnepe. Az ELTE Füvészkertjében tekintélyes japáncseresznye fajtagyűjtemény található, érdemes felkeresni így felkeresni. A hazai faiskolai árudákban ilyenkor virágzás idején tudjuk a legjobban kiválasztani, hogy melyik fajta japáncseresznye az igazi számunkra, ilyenkor nem tévesztünk a fajtaválasztás során. A Sakura Japán egyik jelképévé vált, mivel tavasszal beborítják a Felkelő Nap országának városait a rózsaszínben pompázó, sűrűn virágzó fák. Japánban több, mint 600 cseresznyevirág-fajta létezik.

– Néhány évtizede még minden nógrádi faluban százszámra tartottak kecskéket, ez még a téesz idők első évtizedeire is jellemző volt. Aztán a kilencvenes évek elejére szinte nyomtalanul eltűntek ezek a hasznos állatok. Mára viszont mintha megfordulna ez az irány, s egyre több kecsketartó jelent meg ezen a dimbes-dombos vidéken. Kecskédpuszta Hollókő és Felsőtold között található a főút mellett, ahol az utazók és átutazók gyakran megállnak a konyháinkban mind jobban keresett kecskesajtokért.

– Továbbra is veszteséges a juhnyírás, a gyapjú pedig, veszélyes hulladék. A juhászatok évekig tárolják a valamikor nagy becsben tartott alapanyagot, ma már nem kell a feldolgozó iparnak itthon és külföldön sem.

– A tavasz ébredésével a Budakeszi Vadasparkban is egyre zajosabb az élet. Állatsimogató, kalandpálya, játszótér várja az érdeklődőket, sőt a vezetett csoportok is egymást váltják hétköznapokon. A 26 hektáros területen, az erdővel körül ölelt parkban több, mint 50 állatfaj él, háziállatok, kis és nagyragadozók. Ezekben a napokban a park egyik legnagyobb látványosságai a pár hete született vadmalacok.

– Öt évvel ezelőtt született meg a Tulipgarden ötlete, azzal a céllal, hogy meghonosítsák a tulipánmezők látványát hazánkban is. Ma már 13 helyszínen Balatontól a Tisza-tóig, Zalától a Dunakanyaron át a Rétközig csodálatos tulipánmezők várják a virágimádókat. A szezonnyitó a Balatonhoz közeli Szőlősgyörök határában volt a napokban. Az ország másik végén Abádszalókon idén minden eddiginél több: 155 ezer és csaknem 100 féle tulipán nyílik a szedd magad kertben. Az előttünk álló hétvégén még élvezhető a virágtenger látványa.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – április 14., péntek 5:00

Műsorvezető: Pilisy Csenge
Szerkesztő: Gyarmati Péter

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: (MTI/EPA/AFP/NOGI KAZUHIRO)

Olvasson tovább