Napközben: A depresszió népbetegség

Az április 13-i adás tartalmából.
 

Április elején vette kezdetét a hazai felsőoktatás idei legnagyobb hallgatói tudományos seregszemléje, a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia, amit az Országos Tudományos Diákköri Tanács 16 tudományterületi szekcióban bonyolít le hazai és határon túli felsőoktatási intézményekkel együttműködve. A nagyszabású rendezvénysorozaton több mint 5000 hallgató mutatja be pályamunkáját 11 városban 540 tagozati zsűrinek. A világon egyedülálló kezdeményezés lényege, hogy a felsőoktatásban tanuló tehetségek szakértők előtt mutathassák be kutatási projektjeiket, ezzel is építve tudományos karrierjüket.

„Olyan szomorú a hangod…” – mesterséges intelligencia segítheti a depresszió szűrését.
Beszédelemzésen alapuló, a depresszió felismerését segítő nyelvfüggetlen szoftvert fejlesztenek közösen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem szakemberei. A technológia elsősorban az alapellátásban segíthetné a világszerte milliókat érintő mentális betegség szűrését, időt és pénzt spórolva az egészségügynek.
A depresszió népbetegség, az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint körülbelül 280 millió ember, a felnőtt lakosság 5%-a lehet érintett. Egyes előrejelzések szerint 2030-ra ez a mentális probléma róhatja a legnagyobb terhet a világ egészségügyi és gazdasági rendszereire.

Kirándulj Itthon Rovat – Tisza-tó
Kezdődik a szezon a Tisza-tónál, ami idén is számos újdonsággal várja a látogatókat. Abádszalókon egyedülálló négy évszakos, úszó látványosság épül: Magyarország első úszó falujában újabb 24 ház épül, valamint egy hullámtörő móló is. Tiszafüreden pedig vadonatúj látogatóközpont nyílik: a Tiszárium.

Megsokasodhatnak a magyar bíróságokhoz benyújtott keresetek a gyermekelhelyezési ügyekben az alacsony gyermektartás miatt.
Jelentős drágulás tapasztalható mindenhol, ami a gyereket nevelő családokat is súlyosan érinti. Az elvált szülők gyermekei ebből a szempontból külön veszélynek vannak kitéve, ha az esetükben megállapított tartásdíjat úgy szabályozta a bíróság, vagy úgy állapodtak meg a szülők, hogy nem rendelkeztek inflációkövetésről.
Hogyan módosítható a gyermektartásdíj összege? Van-e általános mértéke? Jár-e váltott gondoskodás esetén is? Kombinálható-e a közös vagyonelemek elosztásával? Milyen költségeket kell fedeznie a tartásdíjnak és mik azok a gyermekkel kapcsolatos kiadások, melyekre nem kérhető tartásdíj?

Napközben – Kossuth Rádió – április 13., csütörtök 9:05

Szerkesztő: Varga Viktória
Műsorvezető Bicsák Eszter

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább