Napközben: Mit tegyünk a nyári gumival, a tavaszi havazásban, mínuszokban?

Az április 5-i adás tartalmából.
 

– Gumicsere
Szeszélyes a március, így sokan pórul járhattak azok közül, akik már lecserélték a téli gumikat az autójukon. Mit tegyünk a nyári gumival, a tavaszi havazásban, mínuszokban? Mennyire kell mélyen a zsebünkbe nyúlni idén a gumicserénél? (Csökkenő mértékben, de tovább emelkednek a gumiszerviz szolgáltatási árak. Az AKH (Abroncs Kereskedőház) országos felmérést készített a gumiszerviz szolgáltatási árak várható alakulásával kapcsolatban. A felmérés több száz független gumiszerviz bevonásával készült.) Milyen paramétereknek kell megfelelniük a nyári gumiknak? Ár-érték tekintetében mit vásároljunk? Hogyan tudjuk megállapítani, hogy egyáltalán jó-e még a télen tárolt nyári gumi?

– Nemrég Csepelen egy órán belül két kislánnyal is erőszakoskodott egy férfi. A gyerekek szerencsére nem sérültek meg komolyabban és a feltételezett elkövetőt elfogták. Mit tehet egy gyerek, hogyan vigyázzon rá a szülő? Hogyan beszéljünk a gyerekekkel a rájuk leselkedő veszélyről vagy akár erről a konkrét esetről? Felkészíthetjük-e őket egy ilyen vagy hasonló helyzetre és egyáltalán, mikor engedhetjük el önállóan a gyerekeket?

– A Nébih Maradék nélkül programja idén húsvétkor is meghirdeti Húsvét zöldítő című pályázatát. A több kategóriából álló pályázat célja, hogy az ünnepi időszak közeledtével felhívjuk a figyelmet az élelmiszerpazarlás csökkentésének fontosságára, valamint a felelős állattartásra. Gyakran előfordul, hogy többet sütünk-főzünk, mint amennyi majd elfogy. Igaz ez a Húsvétra is. Hiába kínálgatjuk a családnak a finomságokat, napok múlva már senki nem kívánja. A sonka ugyan hetekig eláll a hűtőben, de ki akarna olyan sokáig azt enni? De mit csináljunk, ha túl sok étel sikerült elkészíteni? Lehet-e maradék nélkül főzni? Magyarországon 1,7 millió embert érint, 1,3 millió embert pedig zavarja is az élelmiszer-pazarlás.

Napközben – Kossuth Rádió – április 5., szerda 9:05

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: pexels

Olvasson tovább