Napközben: Digitális szülőnek lenni ma már nem választás kérdés

Az április 4-i adás tartalmából.
 

Évente 2,1 millió embernél diagnosztizálnak újonnan tüdőrákot a világban és 1,8 millióan halnak meg, így ez a leggyakrabban diagnosztizált rák és a rákkal kapcsolatos halálozás vezető oka. Nagyon sok tüdőrákot csak az érintettek halála után diagnosztizálnak, nem derül ki időben a betegség. Magyarországon a post mortem diagnosztizált tüdőrák a teljes tüdőrákos halálozás 14,24%-át teszi ki. Egy tanulmány értékes betekintést nyújt a betegek jellemzőibe, a társadalmi-gazdasági tényezőkbe amelyek potenciálisan összefüggésbe hozhatók a tüdőrák téves diagnózisának magas kockázatával .Miért történhet meg és milyen jeleknél menjünk azonnal orvoshoz – erről lesz kedden egy sajtótájékoztató az adás időpontjában.

Mi is foglalkoztunk már az indulásuk környékén a Videó a Vakoknak Alapítvány munkájával, ők kisfilmek narrációjával foglalkoznak, melyben nem csak az eseményeket írják le, hanem a környezetet, szereplőket is. a munkájukat önkéntesként végzik és sikerült nemzetközivé tenniük. Elismerésként a NIOK Civil Díj 2023 döntőjébe került, illetve a FSZEK, többek között, az épületük olvasótermében elhelyezett fényreklámmal segít önkéntesek toborzásában segít nekik. Mára elérték a 250 videónarrálást. Gábor Péterrel, az alapítvány vezetőjével beszélgetünk telefonon, hogy milyen kulcskérdései vannak egy ilyen önkéntes kezdeményezés életképességének, sikerének.

Az elmúlt évtized egyik szakmai kérdése, hogy vajon az értelmi vagy az érzelmi képességek a meghatározóbbak egy sikeres, boldog életben. A választás tényét is cáfolandó, a Mensa Hungarica egyesület olyan programokat is hirdet, amelyben nem csak az IQ, hanem az EQ is fontos. Az egyesület, ami idén 30 éves és a legmagasabb IQ-val rendelkezők csoportja, egy tehetséggondozó programot dolgozott ki gyerekek számára, amelyet bármely iskola szabadon felhasználhat, szabadon hozzáférhető, terjeszthető s közben támogatást is kapnak a fejlesztőktől. Céljuk egy társadalmilag hasznos kezdeményezés elindítása.

Társasház rovat

Digitális szülőnek lenni ma már nem választás kérdése. Szülőként viszont fontos, hogy ne féljünk a digitális kultúrától, inkább törekedjünk arra, hogy megértsük azt. Ebben a témában a következő kérdések vetődhetnek fel: Kinek a felelőssége a médiatudatosságot növelni? Mi lehet ebben a hatóság feladata? Az NMHH februárban indította el a programját, mely a tudatos felhasználáson alapszik. Meglátásuk szerint a médiatudatosság kérdésében trendforduló látszik, míg korábban inkább az állam és az oktatás feladatának tartották ezt, mostanra egyre többen a szülők felelősségét emelik ki. A hatóság egyik fő stratégiai célja az online platformok és a digitális eszközök tudatos használatának elősegítése, ezen a területen az NMHH gyermekvédelmi szerepvállalásának erősítése.

Napközben – Kossuth Rádió – április 4., kedd 9:05

Szerkesztő: Herczeg Tibor

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább