Napközben: A női vállalkozások Magyarországon

A március 30-i adás tartalmából.
 

– Fiatal vállalkozó kedvű nők pályázhatnak a VOSZ Női Vállalkozói Szekciójának és a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány közös pályázatán.
A női vállalkozások Magyarországon az összes vállalkozás egyharmadát teszik ki. Részarányuk nagyobb a 10 fő alatti foglalkoztatottal működő vállalkozások körében, ami a foglalkoztatásban/önfoglalkoztatásban betöltött erős szerepükre utal. Jelen vannak azonban a kis- és középvállalatok körében is, jelezve, hogy erős versenyben is helytállnak.

– Viszonylag újdonság, hogy ma már ki merik mondani: az erősebb nem képviselői is belépnek a változókorba. Az andropauza a tesztoszterontermelés csökkenésével jár, és többnyire az 50 éves vagy annál idősebb férfiakat érinti. A testi változásokon túl számos pszichés panasz is felléphet társtünetekként. A pár hozzáállásán múlik, hogy ez az időszak szétszakítja, vagy éppen összekovácsolja őket. Hogy hogyan lehet jól megélni a férfi változókort és milyen tünetekkel érdemes orvoshoz fordulni, arról is szó lesz.

– Vitalitás rovat: Az Alexander technika egy pszicho-fizikai módszer, melynek segítségével tudatosíthatjuk, hogy a helytelen testtartási szokások káros hatással lehetnek egészségünkre, testünk és lelkünk harmóniájára. A módszer célja hogy test-tudatunk fejlesztésével jobb testtartásra, nagyobb mozgás szabadságra, könnyebb légzésre, egyszóval feszültség mentes állapotra tegyünk szert fizikai és lelki értelemben egyaránt.

– A rádiós és televíziós bemondók, műsorvezetők és riporterek beszédét több millióan hallgatják naponta, így egyáltalán nem mindegy, hogyan is beszélnek. Milyen a nyelvi stílus, a nyelvhelyesség a médiában? Milyen hatása van a köznyelvre a különböző csatornákon hallott beszédnek? Hol kérhetünk tanácsot, ha bizonytalanok vagyunk az írásunk helyességében?

Napközben – Kossuth Rádió – március 30., csütörtök 9:05

Szerkesztő: Gécsek-Tóth Enikő
Műsorvezető: Balogh Tamás

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: pexels

Olvasson tovább