Szemétszedés a Válasz-utak csapatával

Beszámoló a 2023. március 25-i akcióról

Különleges terepet talált első szemétszedő akciójának helyszínéül a Vendég a háznál pénteki diákrovata, a Válasz-utak. Budapest III. kerületében, rendezett utcák, új villaépületek tőszomszédságában található a Mátyáshegyi-erdő, közel a népszerű kirándulóhelyhez, a Pál-völgyi-barlanghoz. Noha ez az erdőfolt ritka és védett növény- és állatfajoknak is otthont ad, az erdősávot nagyjából 100 köbméter vegyes szemét borítja, amelyet az évek során a környéken lakók, illetve a hajléktalanok hordhattak ki.
A nehezen járható, meredek terepen 2023. március 25-én délelőtt 25 önkéntes fogott neki a zöld terület kitisztításának, köztük volt természetesen a Válasz-utak rovatának szerkesztője, Geri Klára és a Vendég a háznál felelős szerkesztője, Hegyesi Gabriella is. A Válasz-utas fiatalok elhozták a barátaikat, osztálytársaikat, sőt, olyan is akadt, aki a szüleivel érkezett. De nem csak budapestiek érkeztek, az akcióhoz egy győri testvérpár is csatlakozott, illetve eljött egy idősebb úr is, aki a kezdetektől, tíz éve hallgatja a műsort. A területen gyűjtött szemét összetételének csak a fantázia szabhat határt. A háztartási hulladékon, palackokon, sörösdobozokon és tisztálkodószereken kívül rengeteg textília, autó-alkatrész, üveg- és cseréptörmelék, apró darabokra mállott műanyag zsákok hevernek a területen. Néhány különleges „lelet” a teljesség igénye nélkül: mohával benőtt tornacipő, rozsdás analóg fényképezőgép, bakelitlemez. A program 11 órától 15 óráig tartott, ezalatt 30 köbméter szemetet sikerült összeszedni, amelyet a BKM- BUDAPESTI KÖZMŰVEK NONPROFIT ZRT. kertészeti divíziójaként működő Főkert munkatársai szállítottak el, oroszlánrészt vállalva a megtelt zsákok teherautóra pakolásában.
A közös munka ezzel nem ért véget, hiszen még van feladat. Az akció következő napját hamarosan megszervezzük, hogy folytathassuk a megkezdett munkát. A közös munkanapon természetesen hangfelvétel is készült, amelyet 2023. április 21-én, a Föld napja előtti pénteken 11:30-tól hallhatnak majd a Kossuth Rádióban, A Vendég a háznál műsorának diákrovatában, a Válasz-utakban.

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //mediaklikk.hu/wp-content/uploads/sites/4/2023/03/Valasz-utak-Akcioban-9-2000x1333.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Videó ajánló

Olvasson tovább