Napközben: Sok éve kutatják a demencia megfordításának lehetőségét

A március 28-i adás tartalmából.
 

– Az érettségi felé közeledve a hangsúly egyre inkább a tanulók tudására helyeződik, lévén a sikeres felvételihez erre van szükség, ám az élet gyakran bebizonyította, hogy sokkal kiterjedtebb ismeretekre, képességekre van szükség a boldoguláshoz. Legalább annyira fontos a kezdeményezőkészség, a rendszerlátás, a tervezési képességek és a kockázatok felmérése, vagyis a tudás alkalmazása, ezeket a készségeket a tanórák mellett lehet megtanulni, s nem a tárgyi tudás adja. A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban már régóta különböző programokkal ösztönzik a diákokat, hogy elsajátítsák a felsorolt készségeket s ők maguk is találjanak ki olyan tevékenységeket, amiket akár az iskola után is folytathatnának. Mi szükséges az önállósághoz, mi az életképes tudás és hogy lehet ezt megtanítani a fiataloknak – erről beszélgetünk a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium igazgatójával, akit nemrégiben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntettek ki iskolavezetői tevékenységéért.

– Sok éve kutatják a demencia megfordításának lehetőségét. Sarlós Erzsébet pedagógiai munkája során jött rá, hogy különböző, egyszerűen végrehajtható gyakorlatokkal a gyerekeket gyors fejlődésre lehet késztetni, ám az csak később derült ki, hogy ezek a gyakorlatok a későbbi években is hatékonyak. Idősebb korban is elkezdhetők, s öregkorban különösen javallott, lévén erősíti az egyensúlyérzéket, karbantartja a memóriát. A felnőttkor fejlesztési lehetőségeiről beszélgetünk vele.

– Társasház rovat

– A törökországi földrengés helyszínére sok ország küldött kutatócsapatokat és különböző szakembereket, így jutott el a katasztrófa sújtotta területhez a BME épíő- és építész csapata, akik a ledőlt épületek statikai tulajdonságait vizsgálták. Tapasztalataikkal egy részt a török hatóságokat segítik, másrészt beépítik a hazai építő- és építész képzésbe. Nemrégiben elindult egy szakmai egyeztetés, melynek célja, hogy társadalmi párbeszédet indítson el a lakástulajdonosok, elsősorban a régi társasházak tulajdonosai és kezelői részvételével, ugyanis a 100-200 éves épületeinket teljesen más erőhatásokra tervezték, így a statikai megerősítésük időszerű lehet. Milyen szempontokat kellene átgondolnia az építész szakmának és a lakóközösségeknek, merre megy a korszerű építészet és ez miként érinthet bennünket? Stúdió: Völgyi István, a BME Építőmérnöki karának oktatója, Ther Pál, a BME Építészmérnöki karának oktatója, a kutatócsapat tagjai.

Napközben – Kossuth Rádió – március 28., kedd 9:05

Szerkesztő -műsorvezető: Herczeg Tibor

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: pexels

Videó ajánló

Olvasson tovább