Napközben: Testszégyenítés

A március 27-i adás tartalmából.
 

35 ezer ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves európai fiatalok a DiscoverEU keretében. A bérlet elnyeréséhez mindössze öt plusz egy kvízkérdést kell megválaszolni március 29. délig az Európai Ifjúsági Portálon. Az elnyert bérletet a fiatalok legfeljebb 30 napos utazásra használhatják fel Európában június 15. és 2024. szeptember 30. közötti időszakban. A pályázat arra ösztönzi a fiatalokat, hogy vasúton járják be kontinensünket, eközben pedig szélesítsék látókörüket, bővítsék ismereteiket, új tapasztalatokkal gazdagodjanak és találkozzanak más európaiakkal. Ezen túl beszélünk a közép- és felsőoktatásban résztvevő hallgatók részére kiírt nyári tanulmányi programokról is.

A március az endometriózisra való figyelemfelhívás hónapja. A termékeny nők körülbelül 10%-a küzd endometriózissal, hazánkban mintegy 200 ezer érintett nő van. Még ma is nehéz diagnosztizálni ezt a betegséget, ennek egyik oka, hogy a tünetei több más problémával is átfedésben lehetnek, ráadásul nagyon kevés kutatási adat áll rendelkezésre a betegséggel kapcsolatban. Az Endometriózis Alapítvány azért küzd, hogy felhívja a figyelmet az endometriózis tüneteire, időben történő felismerésére, a fájdalmas menstruáció veszélyeire, okaira, valamint, hogy hiteles tájékoztatást nyújtsunk a betegségről és annak kezelési lehetőségeiről. Idén márciusban is számos rendezvényt tartanak országszerte a témában orvosok, egészségügyi szakemberek bevonásával. Ráadásul új könyvük is jelent meg a témában, és mint minden évben most is választanak nagykövetet. Kampányuk másik fontos célja az alapítvánnyal közösen fejlesztett Lucy applikáció népszerűsítése, mely a bevitt adatok és tünetnaplók alapján számos női betegség, így az endometriózis kiszűrésében is segítséget nyújthat.

Az Önkéntes rovatban az Otthon Segítünk Alapítványt mutatjuk be.
Felkészített önkéntes mentoraikkal kisgyermekes családokat támogatnak szülői tapasztalataik megosztásával, baráti támogatással. Az Otthon Segítünk olyan országos, közhasznú segítő szolgálat, amelyben a szakemberek által felkészített, jelenleg több, mint 300 önkéntes ingyenesen, heti rendszerességgel, átlagosan 3-9 hónapig segít a támogatást kérő kisgyermekes családok otthonában a mindennapi tevékenységekben, nehézségek leküzdésében. Cél a szülők megerősítése saját szülői szerepükben. A tapasztalat és a barátság mellett elsősorban derűt szeretnének vinni a családok életébe.

Testszégyenítés
Hát te nem vagy szép kismama, olyan vagy mint egy bálna – kapta meg a napokban az állapotos Hosszú Katinka a közösségi oldalán az egyik kommentelőtől. Ez a testszégyenítés vagy body shaming egyik tipikus példája. Grisnik Petra, a TV2 egyik napi sorozatának színésznője szintén kapott már hasonló gyomorforgató megjegyzéseket. Erre reagálva nemrég „magamra veszem” címszóval készített egy fotósorozatot felhívva a figyelmet a szavak erejére és arra, hogy az online abúzus milyen fájdalmat okoz. A testünket érintő megjegyzések gyermekkorban talán még ártalmasabbak, hiszen minden üzenet, amit a világtól kap egy fiatal, átható és nagyon nagy súlya van az önbecsülés szempontjából.

Napközben – Kossuth Rádió – március 27., hétfő 9:05

Szerkesztő: Varga Viktória
Műsorvezető: Horváth Ágnes

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább