Hajnal-táj: Kezdődik a tulipán szezonja

A március 26-i adás tartalmából.
 

– Szombathelyen évek óta szem előtt tartják a klímaváltozás okozta nehézségek leküzdését. Ennek egyik eszköze a szárazságtűrő és biomasszaként is kiváló fafajok ültetése. Korábban cégek és magánszemélyek bevonásával gyarapították a zöld felületeket, most közterületeken ültetnek el több, mint 300 fát, bevonva ebbe iskolákat és óvodákat is.
– Maradjunk még a klímaváltozás nehézségeinél: kiszáradt folyók, repedezett patakmedrek. 100 éve nem látott aszály sújtotta az országot tavaly nyáron. A vizek felfogásával megmenthető a vizes élőhelyek egy része. Egyre több gazda próbálja ezért kiépíteni az öntözést a területein. A KÖTIVIZIG a napban már harmadik alkalommal engedi a visszatartott vizet a termőföldekre.
– A fiatal gazdáknak olyan, az imént hallott környezeti változásokkal és kihívásokkal is meg kell küzdeniük, amelyekkel elődeik nem szembesültek, miközben nekik már számtalan digitális megoldás segítheti a mindennapjaikat. A most generációváltásban részt vevő fiatal gazdálkodóknak nagyon meg kell fontolni az első, önálló lépéseket. Egy biztos: kellenek az új szakemberek a hazai agráriumba. Az első Ifjú Gazda kongresszuson Gödöllőn az új Közös Agrárpolitika fiatal gazdákra vonatkozó részeit is ismertették.
– Egy hét múlva ismét Bábolnai Sonkafesztivál. A füstölt sonkák ünnepén és mustráján több száz különböző sonkát, kolbászt és a magyar gasztronómia meghatározó ízeit vonultatják fel. Ilyenkor, az ünnephez közeledve mindig felmerül a kérdés, hogy hogyan válasszunk jó sonkát, miközben a NÉBIH is elsorolja a szokásos tanácsait, mivel a vásárlók nem mindig figyelnek oda az alapvető szabályokra.
– Az Érdi bőtermő nevű magyar nemesítésű meggy és az Újfehértói fürtös futotta be a legnagyobb nemzetközi sikert, hiszen az Atlanti-óceán túlpartjára is eljutottak. A Meteor korai nevű fajta is nagyon értékes. Másik Hallgatónk monília ellenálló meggy fajtát keres. Monília ellenálló fajta például a Csengődi nevű meggy fajta, amely a bosnyák meggy fajtakör kiemelkedő tagja, csakúgy, mint a Feketicsi nevű meggy is, amelyeket szintén forgalmazzák a hazai faiskolák, és a mostani tavaszi faiskolai szezonban ezeket a meggyfajtákat is választhatjuk a kertjeinkbe.
– A héten már beszéltünk arról, hogy tavaly kifejezetten rossz évet zártak a hazai zöldborsó termesztők. Magyarország Európa harmadik legnagyobb borsótermelője, átlagosan 13 százalékkal és ennek a harmadát Hajdú-Bihar vármegyében termelik meg. Tavaly júniusig mindössze 100 milliméter csapadék hullott a térségben, ez volt az oka a siralmas terméseredménynek. Ennek ellenére a gazdálkodók kitartanak mellette, ezt segíti a hazai nemesítési háttér.
– A MATE összesítése alapján idén negyven százalékkal többen jelentkeztek az egyetemi képzésekre. Az agrárdiplomata és a drónképzés ezek közül a két újdonság. Reggeli vendégünk: Gyuricza Csaba rektor.
– Növényvédelmi drónpilótákat képeznek a Debreceni Egyetemen. Rohamosan terjed a drónok használata a hazai agráriumban, egyre gyakrabban lehet velük találkozni a szántóföldek felett, a mezőgazdaság jövőjét jelentik. A permetező drónok gyorsaságuk és pontosságuk miatt könnyen használhatók a kertészeti és szántóföldi növénytermésben is. Debrecenben az első szezonban 15 drónpilóta képzése kezdődött el.
– Kezdődik a tulipán szezonja. Országszerte tartanak szedéssel egybekötött rendezvényeket, amelyeken a termesztéshez és a gondozáshoz is adnak tanácsokat. Szőlősgyörökön jövő héten szombaton várják az érdeklődőket.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – március 26., vasárnap 5:00

Szerkesztő – műsorvezető: Juhász Zsolt

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább