Napközben: Hazánkban évente 3 Gellért-hegynyi szemetet termelünk

A március 24-i adás tartalmából.
 

– Magyarországon évente mintegy 4000-4500 beteg veszíti el a lábát az érszűkület és a diabétesz szövődményei miatt, s hazánk vezeti az európai amputációs statisztikákat is! Melyek az érszűkület tünetei, és kockázati tényezői? Hogyan tesztelhetjük saját magunkat, miként előzhetjük meg a betegséget, és mire érdemes figyelni az étkezésünkben? Milyen új, egyedülálló diagnosztikai módszert használnak az alsó végtagi artériák feltérképezésére a Semmelweis Egyetemen?

– Az okostelefonok megjelenése életünk megannyi területén jelentett forradalmi változást, hiszen számos hasznos funkció került egyetlen eszközbe, ami lehetővé tette számunkra a közvetlen és folyamatos hozzáférést a világhálóhoz. Mára azonban a korlátlan lehetőség komoly veszélyeket rejt magában. Hol húzódik határ az aktív internethasználat és a függőség között? Mik lehetnek ennek a tünetei? Hogyan működnek ezek a platformok, és miért fontos a ‘figyelem gazdaság’ kifejezés? Önök mennyi időt töltenek a képernyő előtt?

– Hazánkban évente 3 Gellért-hegynyi szemetet termelünk, aminek egy része még mindig valahol a szabadban landol, és az elmúlt években tovább nőtt az illegális lerakatok száma. Hol tart a környezeti nevelés, a szemléletformálás? Folytatódik-e a Tisztítsuk meg az Országot program, és mekkora mennyiségű szemetet sikerült eddig felszámolni? Mikor rendezik meg a Te szedd! akciót és ez mennyire mozgatja meg a lakosságot?
Szomszédom a felügyelő, avagy hogyan vették fel sikeresen a harcot az illegális szemetelők ellen a lakosság bevonásával Gyöngyösön? És hol szedik a szemetet szombaton a Kossuth Rádió Válaszutas fiataljai?

– Bozsik gazda rovata: füvesítés

Napközben – Kossuth Rádió – március 24., péntek 9:05

Szerkesztő: Füredy Zsolt

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább