Hajnal-táj: Mérgező-e a dió?

A március 21-i adás tartalmából.
 

Állatorvos válaszol – Mérgező-e a dió? Lorászkó doktor
A tavaszi virágzás idején a megszokottnál is jobban oda kell figyelnünk kutyánk szájának tartalmára. A különböző virágok és termések mellett a növényeket megtámadó penészgombák is komoly veszélyt jelenthetnek házikedvencünk egészségére. Így van ez a dióval is.

Állatvédelem – Ivaros állatok
Ahogy bejön a tavasz, egyre nő a szaporodási kedv az állatok körében. Nagyok sok olyan kölyök születik meg, aki aztán senkinek nem kell. A gazdák igyekeznek megszabadulni tőlük, ki új gazdát keres, ki csak kiteszi őket rábízva őket a szerencséjükre és vannak olyanok is, akik halára ítélik az apróságokat. Tagadhatatlan, hogy a kölyök állatok felnevelése, új gazdához juttatása nem könnyű feladat, de ez az egy törvényes út létezik, ha valaki nem gondoskodott az állata ivartalanításáról. Állatvédelmi rovatunkban Benkő Andrea elsőként Krepsz Gyöngyi zoológust, a HEROSZ fehérvári állatotthonának vezetőjét arról kérdezte, hogy mire kell készülnie az ivaros állatok gazdáinak.

Az állatvédelem 12 pontját hirdették ki
Öt évvel ezelőtt fogalmazták meg az Állatvédelem 12 pontját Kápolnán. A napokban erre és az 1848-as forradalom és szabadságharc zöld hőseire, Herman Ottóra, Bereczki Mátéra és Kossuth Ferencre emlékeztek. Szeretnék többek között a közoktatás részévé tenni az állatvédelmet, betiltani a hobbivadászatot vagy pl. a madárvédelmet hungarikummá nyilvánítani.

Geotermikus energia fejlesztés Lentiben
Konf.: Tíz közintézmény termálvíz alapú geotermikus energiaellátását sikerült megoldani Lentiben uniós pályázati forrásból. A több évig tartó kivitelezés próbaüzeme lejárt, mostantól hivatalosan is működik a rendszer. Varga Tünde összeállítása.

Bozsik – pálinka
Pálinka főzési mesterfogások: Rézeleje leválasztása. Mitől lehet édes ízhatású a pálinka, ha rágyújtunk, egy korty pálinka elfogyasztása után? Hallgatónk egy érdekes jó tanácsot küldött, ezzel kapcsolatban. Somogyi József párlatmester, címzetes főiskolai docens mondja el a szakszerű mesterfogásokat, a különböző pálinka frakciókkal kapcsolatban, tehát rézeleje, előpárlat, középpárlat, utópárlat. Az igazán szakszerűen főzött pálinka kizárólag középpárlatot tartalmaz. A rézeleje, a színéről is felismerhető, mert a réztől kékes árnyalatot kap. Az előpárlat az aceton molekulák révén, körömlakk lemosó szúrós szagú vegyületet is tartalmaz. A középpárlat az igazi, az igazán nemes része, a pálinkának. Az utópárlat illata már nehézkes, üst szagú.

Felvásárlási árak változnak – a vállalkozások közül sokan váltanak
Nehéz helyzetben vannak a hazai állattartók. Az elmúlt időszakban az ágazatot érintő számos kihívás miatt vélhetően az idén is folytatódik majd az állományok visszaesése. A húsmarha- és juhtartók elsősorban a takarmányhiány miatt kényszerültek az állományuk csökkentésére, de a tejelőtehén- és a kocalétszám is tovább csappan majd. Eközben az állattartás súlypontja Nyugat-Európából fokozatosan áthelyeződik Közép-Európa keleti részébe, de az állattartás koncentrációja is felgyorsul, így egyre nagyobb igény lesz a nagyüzemi, jó technológiával előállított, minőségi tápokra. Mindemellett a baromfi- és sertéshús-fogyasztás globálisan is növekedhet, tehát itthon is van remény az állatlétszám emelkedésére. ”

Csemegekukorica, borsó szakmai találkozót rendeztek
Jelentősen csökkent az elmúlt 4-5 évben a zöldborsótermelés Magyarországon, olyannyira, hogy az már a feldolgozók érdekeit is veszélyezteti. Ennek a fő oka a klímaváltozás, az új piaci igények és az ukrán-orosz konfliktus miatt kialakult energiaválság. Azt látni kell, hogy ha csökken a zöldborsó vetésterülete, akkor az kihat a másodvetésű csemegekukoricára is. A szakma a fejlesztést és az ágazati összefogást sürgeti, az agrártárca pedig jelentős többlet forrással támogatja a termelőket.

Ifjú gazdák kongresszusa Gödöllőn
Optimalizálás bővítés helyett – a most generációváltásban részt vevő fiatal gazdálkodóknak nagyon meg kell fontolni az első, önálló lépéseket. A folyamatnak azonban zajlania kell, hiszen nagyon is kellenek az új szakemberek a hazai agráriumba. A gazdaság átadást támogatással is segítik, erről is beszéltek az első Ifjú Gazda kongresszuson, Gödöllőn. A szakemberek szerint az új Közös Agrárpolitika, fiatal gazdákra vonatkozó részei segíteni fogják a hazánkban már elindult pozitív változásokat.

Madárgyűrűzés Tatán
Az MME Komárom-Esztergom Vármegyei Helyi Csoportja és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület madárgyűrűző bemutatót tartott a tatabányai Gerecse Kapuja Látogatóközpont mellett. A programon résztvevők, amellett, hogy végig kísérhették a madárgyűrűzés folyamatát, azt is megtudhatták miért is fontos ez. A szakemberek emellett az eddigi eredményekről is beszámoltak.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – március 21., kedd 5:00

Szerkesztő: Bicsák Eszter

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább