Napközben: Megfelelő életmóddal csökkenthető vagy megszüntethető a stroke veszélye

A március 14-i adás tartalmából.
 

– Hamarosan vásárolhatók lesznek a vármegye bérletek, amiket a MÁV bocsát ki május elsejétől, de használhatjuk majd a Volán, a GYSEV és a HÉV járatokon. Alapváltozatban egy vármegyében lesz érvényes, de a turisztikai elképzeléseink szerint akár az országot is beutazhatjuk vele. Májustól indul az értékesítés és a nyári szünetre ideális az utazáshoz családoknak, osztályoknak.
Mivel március 15-e szerdára esik, várhatóan többen szabadságot vesznek ki, hogy hosszabb útra induljanak, nekik ajánlunk olyan úticélokat, amelyek vasúttal is elérhetők, beszélünk a kedvezményekről, és vendégünk lesz a Magyar Természetjáró Szövetség munkatársa, hogy elmondja ezekben a napokban – s a későbbiekben, tavasszal – milyen programokat ajánlanak családoknak, osztályoknak.

– A stroke-kal sokat foglalkozunk, ez az egyik leggyakoribb betegség, amit elsősorban az életmódunk vált ki. Nemrégiben elindult egy stroke megelőző program, melynek során kiszűrhető, hogy ki veszélyeztetett, s mely faktorokban, így a megfelelő életmóddal csökkenthető vagy megszüntethető a veszélyeztetettség. Különösen aktuális a program, mert a stroke-ot leginkább kiváltó magas vérnyomás, érrendszeri zavarok és rossz táplálkozás, dohányzás sajnos egyre többször tapasztalható.

– Társasház rovat

– Újabb lehetőséget kapnak azok a házaspárok, akik a házásságuk megtartásán dolgoznak, Válás vagy változás? – ezzel a címmel jelent meg egy tanulmány Regős Judittól, a Szülők Háza módszer kidolgozójától, amiben a házasságok jellemző állapotait dolgozta fel, megmutatva, hogy egyes fázisokban milyen zsákutcák kontra továbblépési lehetőségek vannak. Útmutatása szerint van megoldás a válságba került házasságok megmentésére, ehhez fel kell ismernünk, hogy épp hol tartunk a saját és a közös útjainkon és meg kell találni, hogy a kettőt összeegyeztetve miben kell változnunk. A változás szükségének a felismerése a hosszú házasságok titka, és ez tanulható, sőt, tanulandó. Regős Judittal, a Szülők Háza képviselőjével beszélgetünk a stúdióban.

Napközben – Kossuth Rádió – március 14., kedd 9:05

Szerkesztő: Herczeg Tibor

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: pexels

Videó ajánló

Olvasson tovább