Napközben: Európai Logopédia Napja

A március 6-i adás tartalmából.
 

Sokszor hasonlítják népi kultúránkat a tiszta forráshoz. Sajnos olyan időket élünk, amikor egyre több szenny apasztja a tiszta forrást. Lassan több, mint harminc éve kötelezte el magát a Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Egyesülete, hogy az óvodáskorú gyermekeket megismertetik néphagyományainkkal, szokásainkkal, mondókáinkkal és ezeken keresztül fejlesztik, nevelik őket.

Az Európai Logopédia Napja lesz hétfőn, ennek alkalmából arról a paradigmaváltásról beszélgetünk, amely most történik a logopédus szakmában. Eddig jobbára a pedagógiai módszerek, megközelítések voltak elérhetőek, ám két éve Hacki Tamás megalapította a Semmelweis Egyetemen a nyugat-európai klinikai módszerekre építve a hang-, beszéd- és nyelésterapeuta képzést. E kettő megközelítés egymást erősítve sokkal több betegnek, hátránnyal élőnek tud segíteni.

127 éve, március elsején alapították meg a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának jogelődjét, a Magyar Királyi Szabadalmi Hivatalt. Magyarország legrégebb óta innovációval foglalkozó hivatalának célja kezdetektől az volt, hogy biztosítsa a feltalálóknak, innovatív vállalkozásoknak saját szellemi termékeik megóvását. A Hivatal története és munkája mellett beszélgetünk arról, hogy milyen ötleteknél érdemes valamiféle oltalmat szerezni, miként érdemes kiválasztani, melyikre lesz szükség, hogy néz ki egy ilyen folyamat.

Napközben – Kossuth Rádió – március 6., hétfő 9:05

Szerkesztő- műsorvezető: Herczeg Tibor

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: MTI/Balázs Attila

Olvasson tovább