Napközben: A 0-13 éves gyermekek korcsoportjában a harmadik leggyakoribb bűncselekmény a szexuális erőszak

A március 3-i adás tartalmából.
 

– A vastagbélrák nőknél a harmadik, férfiaknál a második halálozási oknak számít, hazánkban évente több, mint tízezer új megbetegedést diagnosztizálnak. Napjainkban világszerte ez az egyik leggyakoribb ráktípus, korai felismerésével azonban megelőzhető illetve hatékonyan gyógyítható. Ennek érdekében a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikája prevenciós napot tart március 4-én, szombaton. A március világszerte a colorectalis rákbetegségek megelőzésének nemzetközi hónapja, melynek hazai szakmai képviseletét a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika látja el.

– Minden gyermeket meg kell menteni. A szexuálisan abuzált gyermekekkel és családjukkal folytatott munka hosszadalmas, sok szakember összehangolt munkáját igényli és bár összeragasztják az összetört lélek darabjait, az már soha nem lesz olyan ép, mint a bántalmazás előtt volt – mondja a Lazáry Györgyné az izlandi Barnahus módszer hazai úttörője, a Barnahus Nemzeti Tudásközpont vezetője. A hetekben adták át a bántalmazott gyerekek új terápiás központját Gyulán. Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat felügyelete alatt ez már az ötödik meghallgató- és terápiás központ, mintegyik a barnahus módszer szerint működik. A központok célja kettős: bántalmazott gyerekek számára a rendvédelmi eljárás során a legmegfelelőbb, családias környezetet biztosítani, komfortérzetüket maximálisra emelni, egyúttal azonnali terápiában részesíteni őket.
Ma minden tizedik gyermek veszélyeztetett Magyarországon, mert ártalmas gyermekkori élményeket, tapasztalatokat szerez. Ezeknek a gyerekeknek mintegy harmada bántalmazás, erőszak, elhanyagolás miatt veszélyeztetett. A 0-13 éves gyermekek korcsoportjában a harmadik leggyakoribb bűncselekmény a szexuális erőszak. A látencia még mindig magas, mert az erőszakos cselekmények 90 százalékát olyan személy követi el, akit a gyerek ismer, és nagyjából 60 százalékát olyan, akivel a gyerek hozzátartozói közeli bizalmi kapcsolatban állnak.
A család, és a környezet, mintegy jelzőrendszerként működve hogyan tudnak közreműködni abban, hogy ezek a bűncselekmények ne maradjanak titokban és büntetlenül, van-e bármilyen mód ezeknek a borzalmas bűncselekményeknek a megelőzésére, erről is beszélgetünk a szakértőkkel.
Edukáció mesekönyvvel. Ha nincs kedvünk barátkozni, egy simogatást vagy egy puszit bármikor visszautasíthatunk? Attól még szófogadó valaki, ha néha NEM-et mond? A Csimota Gyermekkönyvkiadó gondozásában tavaly jelent meg a Szabad a nem c. mesekönyv. Ez a mese egy kutya viselkedésén keresztül mutatja be, hogy mindenki önmaga rendelkezik a testével. Megerősíti a gyerekeket abban, hogy mindig legyen bátorságuk nemet mondani, akár gyereknek, akár felnőttnek, még akkor is, ha ez a másiknak rosszulesik.

– Bozsik rovat

-Egy betegség vagy baleset esetén kiskedvencünk állatorvosi kezelési költsége akár több százezer forint is lehet. Ennek megelőzésére érdemes kisállat-biztosítást kötni. Milyen állatokra terjed ki a biztosítás? Mit fedez? A felelős állattartásba a betegségek, balesetek megelőzése is beletartozik. Mit tehetünk meg kiskedvenceink egészségéért?

Napközben – Kossuth Rádió – március 3., péntek9:05

Szerkesztő- műsorvezető: Dr. Varga Viktória

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: pexels

Olvasson tovább