Hajnal-táj: Újhullámos borok

A március 2-i adás tartalmából.
 

Petőfi emlékév felújítás Keszthely, Szendrey Emlékház
Megújul, kibővül Keszthelyen a MATE Georgikon Campusán Szendrey Júlia szülőháza. Petőfi Sándor egykori feleségének édesapja ugyanis az egykori Újmajorban dolgozott, amely ma is Szendrey Júlia nevét viseli. A régi szülőházban egyebek mellett az idén 226 éves Georgikonnak is emléket állítanak. Az új emlékházat március 15-én avatják fel.

Felújítják a Jenő malmot Tatán
Jól halad a tatai Jenő malom felújítása. Jelenleg a malomszerkezetek beépítése zajlik, ami azt jelenti, hogy beépítik a külső malomkerék tartó szerkezetet. A fejlesztés eredményeként új életre kel az épület, mellette pedig egy különleges, vizes élménypark is helyet kap majd.

Kis-tó Pécs
Turistalátványossággá vált a Pécstől néhány kilométerre fekvő Jakab-hegy fennsíkján található Kis-tó , ami ismét megtelt vízzel. Az elmúlt években kiszáradt tavacska története a tizenharmadik századig nyúlik vissza. Az itt élő pálos szerzetesek alakították ki kiterjedt kertművelésük, és stabil vízellátásuk részeként. Azon túl, hogy kúltúrtörténeti jelentőséggel bír, fontos természetvédelmi értéke is van ugyanis rengeteg kétéltű költ itt.

Kerecsensólyom-védelmi program újból
Folytatódik a kerecsensólymok védelme hazánkban, újra uniós támogatás segíti a természetvédőket. A világszerte veszélyeztetett madárfaj állománya 38%-kal esett vissza 10 év alatt a régióban, így az új projekt legfontosabb célja ennek az ijesztő tendenciának a megértése és visszafordítása.

Világítás kertészetekben Bozsik gazda
A mesterséges megvilágítás lámpa típusai a kertészetben. Budai József műszaki mérnök. A fénycsövektől a led lámpák világáig. Milyen energiatakarékos mesterséges megvilágításokat alkalmazhatunk, akár otthon, hogy például a citromfáink mindig virágozzanak?

Mandulametszés zajlik a Balaton-felvidéken
A ceglédi gyümölcsfa kutató intézet és egy faiskola képviselői keresték fel kedden és szerdán a Nivegy-völgy – Káli medence térségét, hogy az ottani mandulatermesztőket ellássák metszési tanácsokkal, fajtaismertetővel és egyéb termesztési ismeretekkel. A mandula részesedése -a fejlődés ellenére- egyelőre elenyésző a hazai gyümölcs szegmens egészére vetítve, a problémák azonban részben hasonlóak, pl. kevés a szakképzett munkaerő.

Csökkenő műtrágya-ár a Vajdaságban
Csökkent a műtrágya ára Szerbiában, az őszi árakhoz képest majdnem 130 forinttal kerül kevesebbe. Jelen pillanatban 230 forint körüli összegért is lehet vásárolni egyes helyeken, míg ősszel 330 és 390 forint között áron volt kapható. Az elmúlt hetekben szinte minden szerbiai és külföldi műtrágyavállalatban megkezdődött a termelés, így a piac jelen pillanatban telítve van.

A jövő agrárszakembere komposztkészítő – Fiatal gazda sorozat
Az egri Ifj. Rácz Józsefet választották a Jövő Agrárszakemberének. Energetikai, bánya- és geotechnikai mérnök mesterképzését is, amelyet várhatóan jelen félévben fog befejezni. Tanulmányai mellett gyermekkora óta az édesapja által alapított családi gazdaságban dolgozik, amelynek fő profilja a komposztkészítés, illetve a gombatermesztés és -feldolgozás, melyek közül ez előbbieket felmenői már több generáció óta művelik.

Újhullámos borok: érzékenyeknek, mentesen
A huszonegyedik század jellegzetes allergiás problémáira igyekeznek választ találni európai borkészítők és olyan eljárásokat próbálnak ki, amelynek az eredménye már alkoholmentes, esetleg hisztaminszegény bor lehet. A jövőben a remények szerint a különböző érzékenységgel élők számára itthon is kísérletezik majd ezzel egy-egy magyar borászat, de erre még várni kell.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – március 2., csütörtök 5:00

Szerkesztő: Bicsák Eszter

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább