Hajnal-táj: Hatalmas károkat okoznak a vadak

A március 1-i adás tartalmából.
 

Mi a közös a poronty és a málé szavakban? Nyelvész segítségével megtudhatjuk az adásból.

Hiánypótló turisztikai kötet a Csukás-hegységről Erdélyben
Rododendronok, encián és havasi gyopár is található még ezen a kárpáti hegyen, viszont olyannyira változékony az időjárása, hogy könnyen lehet, hogy nyári túrára készülünk és visszafelé hóvihar kerekedik. Kevés olyan hegye van már Erdélynek, amelyhez ne készült volna turistakalauz, de az egyik ilyen éppen a Brassó környéki Csukás-hegység.

Saját titka van és ritka mesterséget űz a folttisztító mester országszerte – Városi séták
Nagy Ferencnek van egy titka, amit olyannyira gondosan őriz, hogy még a közvetlen hozzátartozóinak sem beszél róla. Még nem. De talán eljön majd az az idő, amikor ők is mindent megtudhatnak. Addig azonban be kell érniük annyival, hogy a családfő reggel elmegy varázsolni, este pedig hazatér. Egy olyan szakma a kárpittisztító, amelyet megtanulni sincs hol és művelői is nagyon kevesen vannak.

Vadkárokról tanácskoztak Hevesben a vadászok
Hatalmas károkat okoznak a vadak: nemcsak azzal, hogy bemennek a kiskertekbe és lelegelik a virágokat, a veteményest, hanem Vécsen pl. csapatostul sétálnak az utcán. Nincs olyan nap, hogy ne okoznának balesetet. Ezért a vadkárról a vadásztársaságok helyi szövetsége fórumot tartott Egerben.

Hernyója harcias, ő maga törékeny – az év lepkéje a fecskefarkú pillangó
Tévhit, hogy tönkre tesszük a lepkét, ha lejön a szárnyáról valamennyi hímpor – és ez csak az egyik érdekesség volt, amire a lepkekutató, a Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusa, a lepkegyűjteményben már 4 évtizede dolgozó Bálint Zsolt rámutatott. A kutató annak kapcsán beszélt, hogy első alkalommal az „év lepkéjét” is megválasztották, a sokunk szemének talán legkedvesebb, mondhatni, mesekönyvbe illő példány, a fecskefarkú pillangó személyében. Arról is kérdeztük, milyen egy lepkebarát kert..

Bozsik gazda rovata . téli tavasz: fagyasztott vitaminok
Vitamin források lefagyasztva, málna, szeder, a saját kertből. Nagyszülők gondoskodása, dr. Szabó Zoltán és felesége, Szabó Zoltánné Ágnes hobbikertészek, valamint az egyik kis unoka, Szabó Márton, aki éppen ott volt náluk. Fagyasztott málna szemek, a kiolvadó tüskementes szeder gyümölcsök, valamint a hagymafélék világa, a vitaminok birodalmába kalauzolnak minket. A babsaláta elengedhetetlen összetője a hagyma, és a hagymafélék gazdagok a C-vitaminban.

A korai tavaszban folyamatosan metszenek Vajdaságban
Ha a vitaminfogyasztók örülnek is, a vajdasági kertészek már nem ilyen boldogok a téli tavasztól. A gyümölcsösökben már javában zajlik a munka, a termelők nagy része már elvégezte a téli permetezést, és már a fák, valamint a szőlő metszése van soron. A jó idő ugyan valóban kedvez a munkának, viszont a gazdák attól tartanak, hogy a későbbi terméshozamra nem lesz jó hatással.

Gazdafórum volt Tatán
Az Európai Bizottság 2022-ben elfogadta Magyarország KAP stratégiai tervét. Az uniós források a kiemelkedő arányú nemzeti költségvetési hozzájárulással együtt, minden eddiginél nagyobb segítséget jelentenek a vidékfejlesztés, a gazdálkodók és élelmiszer-feldolgozók számára. A NAK Komárom-Esztergom vármegyei szervezete fórumot tartott a Tatai edzőtáborban, melynek fő témája a Közös Agrárpolitikai támogatások jelenlegi szabályainak bemutatása volt.

Különleges tejet ad a hazai bivaly, húsával kevésbé foglalkozunk: bivalytenyésztők találkoztak Hajdúnánáson
A gyepgazdálkodás és az extenzív állattartás az egyik nyertese a 2027-ig tartó Közös Agrárpolitikának – tájékoztatta a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Magyar Bivalytenyésztők Egyesülete által rendezett tanácskozás résztvevőit Hajdúnánáson. Feldman Zsolt elmondta, azok az állattenyésztési ágazatok, amelyek gyepre alapozott legeltetést folytatnak, a most induló agrártámogatási rendszerben új forrásokhoz is hozzáférnek, miközben a korábbi támogatási lehetőségek is rendelkezésükre állnak.

Már világnapja is van a közösségi mezőgazdaságnak és az országban is egyre népszerűbb ez az ellátási forma
A vonalban Andacs Noémi, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa…

Kevesebb termés, de hatalmas érdeklődés – a miskolci közösségi mezőgazdaság
Látogassunk is el egy működő közösségi gazdaságba, Miskolc mellé.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – március 1., szerda 5:00

Szerkesztő: Bicsák Eszter

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: Unsplash

Olvasson tovább