Hajnal-táj: Idén januártól változott a termőföldterületek öröklésének szabályozása

A február 27-i adás tartalmából.
 

Bük, Sárvár, Celldömölk, Szentgotthárd és Szombathely összes nagy szállodája és jó néhány kis-, és közepes vállalkozás is részt vesz a Vas Vármegyében most alakult Turizmus-vendéglátás ágazati képzőközpontban. A gyakorlat oktatás megújításának célja az, hogy innovatív szakembereket képezzen a turizmus és vendéglátás terén.

Természeti szépsége, jó levegője, vendégszerető lakói sokakat vonzanak a Fejér Vármegyei Csókakőre. De ezeken túl is van egy óriási vonzereje: a falu fölött emelkedik a vármegye egyetlen fennmaradt középkori vára, amelyet az ott élők mentettek meg az enyészettől.

Ingyen kapnak kukát, komposztálót a Hatvan környékén élők. 3,6 milliárd forintot nyert a Zagyvakörnyéki Települési Szilárdhulladék-gazdálkodás Fejlesztése Társulás. A támogatásból 630 milliót gyűjtőedényekre fordítottak, amelyeket 37 településre juttatnak el.

Március elsejétől igényelhető az európai uniós és nemzeti minőségrendszerekhez történő csatlakozás kapcsán egy vissza nem térítendő támogatás. A mezőgazdasági termelők mind a nemzeti, mind az uniós minőségrendszert célba vehetik, azaz pályázhatnak. Kik, milyen feltételekkel és mekkora összegre pályázhatnak?

Az osztatlan közös területek összetett problematikája 3-3,5 millió gazdálkodót, valamint 2,4 millió hektárnyi területet érint. Heves megyében 48 ezer hektárnyi osztatlan közös földtulajdont mérnek ki a következő években.

Idén januártól változott a termőföldterületek öröklésének szabályozása: míg korábban egy földterület osztatlan közös tulajdonként átszállhatott az örökösökre, idéntől ez már legfeljebb csak átmenetileg lehetséges. Az örökösöknek 2023. január 1-jétől ugyanis dönteniük kell arról, hogy mi legyen a terület sorsa. Ha az örökösök öt éven belül sem tudnak megegyezni, akkor az állam kényszerértékesíti a földterületet.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – február 27., hétfő 5:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Juhász Zsolt

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább