Napközben: 2035-től csak CO2 mentes kibocsátású új autókat lehet forgalomba helyezni

A február 27-i adás tartalmából.
 

– Évek óta szélviharokkal telnek a nyarak, ilyenkor sokszor letörnek a faágak. Elsősorban az utcákon álló gépjárművek sérülnek, de megesett, hogy folyóparton álló stég, kerítés ment tönkre. Attól függően, hogy kinek a tulajdonában vagy a területén áll a sérült fa, különböző kártérítési módok lehetségesek. Szinte mindegyiknek jellemzője a hosszú ügyintézési mód. Ezt megelőzendő a tulajdonosok kivághatják, vagy a meggyengült részeket levághatják, – ha bejelentik és engedélyt kapnak rá, ez pedig ugyancsak hosszú idő, tehát most érdemes elindítani a folyamatot.

– Az Európai Parlament múlt csütörtökön jelentette be, hogy elfogadták a javaslatot, miszerint 2035-től csak CO2 mentes kibocsátású új autókat lehet forgalomba helyezni. A döntés nem azt jelenti, hogy a meglévő benzines és dízeles autókat le kell majd állítani, azok tovább üzemelhetnek és olyan megoldások is számításba jöhetnek, amelyek ugyan nem elektromosságot használnak, de a károsanyagkibocsátásuk legalább olyan jó. Az Autós Nagykoalíció nemrégiben egy közleményt adott ki az Európai Parlament döntésével kapcsolatban, melyben erősen árnyalják az ott leírtakat, lévén a sajtóban gyakran nem a teljes kép jelent meg.

– Akadálymentes rovat – megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának lehetőségei.

– Örökléssel több mint egymillió hektár termőföld cserélt gazdát az elmúlt évtizedekben, földterületek öröklésére azonban különleges szabályok vonatkoznak. Vidéken még gyakran látni parlagon maradt földterületeket, miközben közvetlenül mellettük más részeket megművelnek. Gyakran az ok, hogy több örökös jutott hozzá a földhöz és nem tudtak megegyezni, mi legyen vele, így senki nem akart invesztálni a föld megművelésébe. Ezt a helyzetet akarta megváltoztatni a Kormány, amikor egy új rendeletben meghatározta, hogy az örökölt földterületeknek január elsejétől csak egy tulajdonosa lehet, az örökösöknek kötelező megegyezniük, hogy ki legyen az s ki mit kapjon cserébe, hogy a föld ne kerüljön kényszerértékesítésre.
Bár jogi helyzetről van szó, az ügyvédeknek ezúttal kevesebb szerepvállalás jut, az örökléssel kapcsolatos ügyintézés alapvetően a közjegyzőkre hárul. A stúdióban Dr. Szécsényi-Nagy Kristóf, a MOKK jogi ügyvezetője lesz a vendég, akivel a lehetőségeket vesszük sorra.

Napközben – Kossuth Rádió – február 27., hétfő 9:05

Szerkesztő: Heczeg Tibor

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: pexels

Olvasson tovább