Hajnal-táj: A kommunizmus áldozatainak emléknapja

A február 25-i adás tartalmából.
 

Ma van a kommunizmus áldozatainak emléknapja. Az Országgyűlés még 2000. június 13-án döntött erről annak emlékére, hogy Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok letartóztatták és a Szovjetunióba vitték, ahol nyolc évet töltött fogságban. A mai napon számos műsorunk szól az emléknap tiszteletére. Többször is hallhatnak három-három perces visszaemlékezéseket Jogfosztottak címmel. Hallgassuk meg az elsőt.

Országos jelentőségű emlékhellyé vált Kovács Bélának, a Független Kisgazdapárt egykori főtitkárának szülőházában kialakított emlékhely. Az oktatási helyszínként is szolgáló emlékhelyen a kisgazda politikushoz kötődő tárgyi emlékeket és dokumentumokat ismerhetik meg a látogatók és rendszeresen tartanak itt történelemórákat is. Gungl László riportja.

A március a fakopáncsok nászának az időszaka, ilyenkor gyakran hallani ritmikus dobolásukat a fák törzsén. A harkályok nemcsak a megbúvó rovarokat keresik, hanem párjukat hívják, udvarolnak. Ma délelőtt a harkályok életmódját mutatja be a Bükki Nemzeti Park Felsőtárkányban. Pilisy Csenge riportja.

Március tehát a harkályok hónapja, de a hamarosan búcsúzó február pedig – hagyományosan – a furminté. Miskolcon is megrendezték – az országos után – a Furmint estet. A tokaji borok bemutatójának a Vigadó adott otthont. Itt népszerűsítették hazánk legszebb borvidékének a borait és megismerhették egymást közelebbről is a borászok. B. Tóth Erika riportja.

Még e hónap végéig lehet pályázni a Fejér termék díjra. A jelentkezők közül minden évben 25-30 pályázó között dől el, ki lesz a két kategóriagyőztes. A Fejér Vármegyei Önkormányzat korábban döntött arról: megkeresi azokat a kézműveseket, akik kiváló minőséget képviselnek, de nem tudnak versenyezni a nagyipari termeléssel. 2011-ben ezért indult a Fejér termék program. Benkő Andrea összeállítása.

Amelyben a 68. kertészeti podcast alapján „Az enyhe tél káros hatásai” című epizódból a 03. részt hallhatjuk. Mediterrán kártevő rovarok honosodnak meg sorra hazánkban az enyhe tél miatt, mint amilyen például a selyemakác levélbolha. A fekete ribiszke pedig egyre rosszabbul érzi magát hazánkban, mert már túl forró és túl száraz a fekete ribiszke számára a hazai klíma.

Úgy tűnik, hosszú időre búcsút inthetünk az olcsó élelmiszerek időszakának. Naponta találkozhat a fogyasztó azzal, hogy az árak jelentősen megemelkedtek, s hiába kedveznek a piaci folyamatok az alapanyagárak csökkenésének, ezt nem biztos, hogy a vásárlói árak is követik. Hamarosan Nagypéter Sándort, a Délkertész vezetőjét kérdezem arról, hogy valóban zöldség- és gyümölcs árrobbanás előtt állunk-e, de előtte hallgassuk meg Nagy Margit összeállítását.

Interjú Nagypéter Sándorral, a Délkertész vezetőjével.

A vásárosnaményi Insticei Zoltán igazi reneszánsz ember. Környezettan tanár, de alapított és igazgatott sportkollégiumot, szakiskolát is. Vezeti a Beregi Ifjúságért Egyesületet és záporoznak belőle az ötletek: Zoárd napi sokadalom, hídi vásár, gyerekház, állatmenhely, borünnep. Szerelme a judó, oktatja is. Kárpátaljáról érkezett gyerekeknek is. Most éppen negyedik diplomájának megszerzésére készül.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – február 25., szombat 5:00

Szerkesztő-műsorvezető: Juhász Zsolt

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: MTI/Balogh Zoltán

Olvasson tovább