Hajnal-táj: Idén ötvenéves a Tisza-tó

A február 21-i adás tartalmából.
 

– Kegyetlenség, tudatlanság, erőfitogtatás, pénz szerzési vágy – a kutyákat viadaloztatók motivációs hátterére ez jellemző leginkább. Az ország minden megyéje érintett valamilyen módon a tapasztalatok szerint, persze vannak olyan területek, ahol a bűncselekmény gyakoribb, mint másutt. A PCAS Állatmentő Egyesület nemrég egy olyan kutyát vett pártfogásába Hajdú-Bihar megyében, aki feltehetően mellékszereplője volt a harcoltatásoknak, egyfajta próba kutya.

– Ötvenéves idén a Tisza-tó. A Kiskörei Vízlépcső felduzzasztása miatt akkor alakult ki egy hatalmas mesterséges tó, amely mára élhetővé, élvezhetővé vált, a növény- és állatvilág, valamint az ember számára egyaránt. Ember alkotta paradicsom, hiszen mára egy élettel teli, nyüzsgő, de nem túlzsúfolt, magas színvonalú üdülési-rekreációs központtá vált a tó környéke. Erről szólt a halgazdálkodásért felelős Tisza-tavi Sporthorgász Kft. konferenciája, amelyet Tiszafüreden rendeztek.

– Folyamatosan romlik a hazai állattenyésztés jövedelmezősége, csökken az állatlétszám is. Röviden így lehetne összefoglalni azt a jelentést, amelyet az állattenyésztő ágazatok helyzetéről készítettek. Két ágazat, a tejtermelő és a juhágazat talán jobb helyzetben van, de a sertéstenyésztés komoly gondban van, a húsmarha pedig, lévén luxustermék, elveszítette stabil pozícióját, ami az árakat illeti. A jövőben, ha a bővítésen nem is érdemes, a hatékonyság növelésén annál inkább el kell gondolkozni.

– 29 tagozat, 284 pályamunka – lezárult a jelentkezés a 36. OTDK Agrártudományi szekciójára. Április 4-6. között a MATE Kaposvári Campusán találkozik a jövő agrárszakmai elitje. A tudományos diákköri tevékenység a tehetséggondozásban és a tudományos utánpótlás biztosításában is kiemelt jelentőséggel bír.

– A napokban kezdte meg működését egy 8 kutatóhely részvételével megalakult tudományos központ, melynek élén a veszprémi Pannon Egyetem áll. A 3 éves projekt célja az éghajlatváltozás vizsgálata annak az emberi egészségre, természeti környezetre, gazdasági rendszerekre és a társadalomra gyakorolt hatásainak tanulmányozása. E mellett az extrém időjárási jelenségek előre jelzése, hatásainak mérséklése is a műhely központi feladata lesz.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – február 21., kedd 5:00

Szerkesztő-műsorvezető: Papp-Nánási Gabriella

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább