Napközben: Sárga kutya projekt

A február 13-i adás tartalmából.
 

– A póráz nélkül elengedett kutyákon kívül sokan kifogásolják azt is, hogy a gazdák túl bátran engedik oda a másik kutyához a sajátjukat, amely sok baleset forrása. 2000-ben Ausztráliában egy kutyakiképző vezette be utóbbi megoldásaként az ún. Sárga kutya projektet, amellyel nálunk is találkozhattak már a gazdák pl. plakátokon. Az a lényege, hogy színes szalagokkal, kendőkkel jelölik meg a kutyákat, attól függően, hogy milyen a viselkedésük, oda lehet-e engedni a másik kutyát vagy nem. Mire figyeljünk, mire kellene figyelnünk gazdiként? Miért lenne fontos, hogy valóban ismerjük a kutyánk természetét, viselkedését?

– Ma kezdődik a Házasság hete országos rendezvénysorozat. Az idei év mottója Szeretetbe kapaszkodva! De miért házasodunk és milyen elképzeléseink vannak a házasságról? Hogyan készíthetjük fel magunkat és a párunkat a közös életre? Hogyan lesz boldog a házasság? Milyen alapok elengedhetetlenek? De arról is beszélünk, hogy milyen életszakaszok és természetes krízisek vannak a házasságban?

– A depresszió napjaink leggyakoribb mentális problémája. Az Európai Unióban több mint 40 millióan, míg Magyarországon a felnőtt lakosság 7 százaléka él ezzel a mentális betegséggel. A depressziót gyakran bagatelizáljuk, nem vesszük komolyan és nem is tekintünk rá betegségként. Sokkal inkább gyengeségnek, hisztinek tituláljuk. Ha nem voltunk még érintettek, akkor értetlenül állunk előtte. Hol húzódik vajon a határ a lehangoltság és a depresszió, mint mentális betegség között?

Napközben – Kossuth Rádió – február 13., hétfő 9:05

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább