Hajnal-táj: A holland mezőgazdasági csoda

A február 13-i adás tartalmából.
 

– Hétfőn reggel beszélünk a holland mezőgazdasági csodáról. Az energiaárak emelkedése és a holland kormány által tervezett műtrágya korlátozások ellenére, magasan Hollandia agrárexportja érte el a legnagyobb növekedést Európában 2022-ben. Ezen kívül elmondjuk, hogy érdemben fejlesztették a balatoni bringakört, és részletesen bemutatjuk a versenyképes magyar gombaágazatot.

– Füredy Zsolt – Heti néprajz. Szent Bálint napi, Julianna napi, Zsuzsanna napi hagyományok, szokások.

– Hangtár – A magyar kártya.

– Ahol jó élni sorozatunk. Báthory Gyöngyvér járt Kisbajomban. A települést a Rinyamente ékszerdobozának is nevezik.

– Pilisy Csenge – Lezárult a Zöld város program Füzesabonyban. 800 millió forint plusz forrást biztosított a kormány a modern városközpont kialakítására. 2,2 milliárd forintból parkosítottak, új játszótereket alakítottak ki. Megszépült és rendezett belvárossal gazdagodott a járási központ. Zöldfelületeket, közösségi tereket, parkolókat, új buszpályaudvart, piacot, minijátszóteret létesítettek, és megújultak az utak is.

– Kuti-Hajdufy Eszter – Március elejétől már számozott, jelzőtáblákkal és térképekkel ellátott útvonalakon tekerhetnek azok a kerékpárosok, akik nem érik be a Balaton körül futó bringakörrel és fel kívánják keresni a kevésbé ismert háttértelepüléseket is. A meglévő úthálózatot felhasználó BalatonBike 365 rendszer keretében szervízoszlopokat is használhatnak, amelyek a leggyakoribb bringabajokra adnak megoldást. A tájékozódás lelke egy térképes telefon-applikáció, valamint 3 nagy központ, Balatonfüreden, Keszthelyen és Balatonföldváron, ahol a kerékpárosok informálódhatnak, szolgáltatásokat vehetnek igénybe és biciklikölcsönzésre is van lehetőségük. A balatonfüredi centrum mellett található szervízoszlopnál Kuti-Hajdufy Eszter beszélgetett a területi vezetővel.

– Bozsik József – Hétfő reggeli műsorunkban megkérdezzük, hogy mit tud a homoktövisről az utca embere? Mit mond a botanikus tanár? Az biztos, hogy bogyója vitaminokban és ásványi sókban gazdag, olaja baktericid hatása miatt keresett gyógyszer, gyümölcshúsa értékes élelmiszer-alapanyag. A gyümölcshúsból különleges zamatú dzsem, zselé, ivólé, bor és likőr készíthető. Kissé fagyott gyümölcsét egyesek nyersen is fogyasztják. Száz gramm, tehát 10 deka homoktövis gyümölcsben, a C-vitamin tartalom elérheti a 300 milligrammot, míg a citromban 40-60 milligramm található ebből a vegyületből, az aszkorbinsavból. Napi szükségletünk 60 mg C-vitamin az orvosi leírások szerint.

– Belényi Barbara – Míg a zsákos gombatermesztés egykor több tucat család megélhetését biztosította korábban Budafokon, mára leáldozóban van. S bár Vigh Dávid gombatermesztő, a Gombajó telep ügyvezetője pincéjében ma is több tízezer gomba terem. Titkuk és erősségük az, hogy 5-10 évente váltanak. Csupán a gomba ugyanaz. Míg a 90-es években zsákos gombatermesztéssel Svájc, Franciaország, Németországot piacain is jelen voltak, a 2000-es évek elején váltaniuk kellett. Kitanulmányozták a gyógygomba termesztést, majd elsőként alkották meg a háztáji, otthon termeszthető gombákat. Mára a biogombák előállításához egy teljes biogazdaságot tartanak fent, melyben a lótrágyától a szalmáig mindent hasznosítanak.

– Bicsák Eszter – A kereslet növekedése közben is szinte csak hazai gombával találkozunk az üzletekben, az itthoni termelés még nőhet, és a fogyasztás is felzárkózhatna az uniós átlaghoz, ráadásul a gomba nem drágult olyan mértékben, mint sok más élelmiszer. Fehérjében gazdag, egészséges, része lehet a húsos és húsmentes étkezéseknek is, egyszóval nem sok rosszat lehetne elmondani a termesztett változatokról. Ami a jövő szempontjából lényeges, hogy a gombatermelők egyre több helyen profi, digitális technikát alkalmaznak, ami nagyban segíti a túlélést.

– Szűcs Tamás – Magasan Hollandia agrárexportja érte el a legnagyobb növekedést Európában 2022-ben. Ez azért meglepő hír, mert tavaly szinte folyamatosan voltak kormányellenes gazdatüntetések egész Hollandiában. A termelők egyik fő gondja az volt, hogy a holland kormányzat korlátozna a műtrágya használatát. A demonstrációk és a kirobbanó formában lévő holland mezőgazdaság mögé nézünk, akkor sok tanulságot láthatunk.

– Lopez Brigitta – Mint arról korábban a Kossuth rádióban beszámoltunk, árstoprazziát tartottak a boltokban. Az ellenőrzés alá vont üzleteknek csak alig több mint 20 százaléka tartotta be a szabályokat, 369 esetben kellett fogyasztóvédelmi hatósági eljárást kezdeményezni. 103 alkalommal már a helyszínen megállapították a készlethiányt, többször az árstophoz kapcsolódó tájékoztatást nem találták megfelelőnek, illetve adatszolgáltatást kellett kérni a kereskedőktől, mert nem tudták igazolni, hogy minden rendelkezésnek megfelelnek. Utánajártunk, hogy a vásárlók hogyan fogadták az ellenőrzést és megkérdeztük, milyen büntetésre számíthatnak az üzletek tulajdonosai.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – február 13., hétfő 5:00

Műsorvezető: Balog Tamás
Szerkesztő: Gyarmati Péter

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: pexels

Olvasson tovább