Hajnal-táj: Magyarország kedvelt átmeneti otthonuk a vadludaknak

A február 12-i adás tartalmából.
 

– Magyarország kedvelt átmeneti otthonuk a vadludaknak. A nagyobb csapatok kelet-nyugati irányú repülésük során gyakran a Fertő-tó felé veszik az irányt.

– A természetvédelmi célú területkezelés a nemzeti parkokban az élőhely-rekonstrukció után a második legfontosabb feladat. A Balaton-felvidéki Nemzeti park területén ez a program az elmúlt hét évben elsősorban a Kis-Balaton, valamint a Káli medence területén valósult meg.

– Valaha a vidék Magyarországának megélhetést jelentett a lótartás, lótenyésztés. Az akkori Szabolcs, Szatmár és Bereg vármegyékben elsősorban a nyíregyházi huszárok vásárolták meg az állatokat.

– Idén Veszprém és a Bakony-Balaton régió közösen viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet. A programsorozat része lesz nyáron a megújult Keszthely Feszt

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – február 12., vasárnap 5:00

Szerkesztő – műsorvezető: Bakos Csaba

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: Tata, 2013. november 30. Vadludak esti behúzása a tatai Öreg-tó felett 2013. november 30-án. A hideg idő meghozta a vadlúdcsapatokat a tatai Öreg-tóra, harmincezer madár reggeli útnak indulásában és esti behúzásában gyönyörködhetnek a hétvégi Vadlúd Sokadalom látogatói. MTI Fotó: Kovács Attila

Olvasson tovább