Határok nélkül: Székelyudvarhelyre érkezett a vándorkiállítás a pálos rend életéről

A február 11-i adás tartalmából.
 

A rend történetét felölelő vándorkiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Pálos Rend és a Haáz Rezső Múzeum közös szervezésében Székelyudvarhelyre érkezett, nem messze Hargitafürdőtől, ahol ma is élnek pálos szerzetesek. A Kiss Szent Teréz-templomban tartott ünnepségen részt vett a Magyar Pálos Rend képviseletében Bátor Botond, hargitafürdői plébános, és a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, L. Simon László is. Geréb Krisztina összeállításában őt hallhatjuk elsőként.
Ezen a hétvégén még megtekinthető Aradon Ódry Mária festőművész 70. születésnapi kiállítása. Az aradi festőművész, restaurátor és könyvillusztrátor munkáiból a múlt pénteken nyílt tárlat a Kölcsey Egyesület szervezésében, az aradi kortárs és néhai képzőművészeket bemutató Kölcsey Galéria sorozat legújabb kiállításaként. A megnyitón Ódry Mária elsősorban a látogatóknak mondott köszönetet, akik nagy számban jelenteknek meg: a köztiszteletnek örvendő művész a helyi közösséget nevezte a legnagyobb ihlető erőnek, ami munkáihoz inspirációt ad. Pataky Lehel Zsolt összeállításában elsőként Ódry Máriát szólaltatta meg.

Megújult, de a kezdetekhez visszatérő formátumban, gazdagabb tartalommal jelent meg a Várad irodalmi, művészeti, társadalmi, tudományos havilap 22. évfolyamának első, januári száma. A főszerkesztő, Dénes László és Ionescu Nikolett együtt lapozott a kiadványba.

Nemrégiben jelent meg Domonkos László Gúzsban tánc című, A magyar irodalom története 1956-2021-ig alcímű terjedelmes munkája a Kairosz Kiadó gondozásában. A szerző nem titkolja: mintaképként Szerb Antal és Féja Géza irodalomtörténete szolgált.
A kötethez Alexa Károly írt ajánlást. Domonkos László először a címadásra adott magyarázatot. Benkei Ildikó mikrofonja előtt.

Határok nélkül – Kossuth Rádió – február 11., szombat, 18:00

IDE KATTINTVA visszahallgathatja a mai, és a korábbi adásainkat is egyaránt>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább