Kalendárium: A fából faragott királyfi premierje

A február 9-i adás tartalmából.
 

– A fából faragott királyfi / A kékszakállú herceg vára – a Magyar Állami Operaházban premierje február 11.-én
Velekei László / Bartók Béla:
„Operaházunk félszázados múltjában nincs még egy olyan fontos dátum, mint Bartók Béla első táncjátékának, A fából faragott királyfinak bemutató előadása 1917. május 12-én. Ekkor csendült fel először a magyar dalszín-házban olyan muzsika, melyben a magyar szellem, Vörösmarty, Petőfi, Ady nemzetének géniusza, igazi nagyságban, teljes eredetiségében nyilatkozhatott meg” – írja a zenetudós Tóth Aladár, az OPERA későbbi igazgatója. Az ősbemutató óta eltelt 105 év alatt sok jelentős koreográfus vitte színre a darabot, melyben a meseszerű világ keveredik a férfi és nő valóságosan mély, emberi küzdelmeivel. A mű a 2022/23-as évadban a Győri Balett igazgatója, Velekei László által kel életre. Karmester: Kocsár Balázs

– Moliere Don Juan, avagy a kőszobor lakomája. A fővárosi Nemzeti Színház legújabb bemutatója Aleksandar Popovski rendezésében.
Vajon ki a világirodalom legnagyobb csábítója, és miért izgalmas az alakja napjainkban is? Miért nem éri be a rendezés a Molière által megalkotott öt női karakterrel? Ki lehet a titokzatos asszony? Az előadásból minden kiderül..

– Idén 60 éves az Egri Szimfonikus Zenekar. A jelenleg több mint 50 tagú együttest-amely Eger és a térség kulturális életének meghatározó szereplője-, főleg zenetanárok, katonazenészek és főiskolai hallgatók alkotják. Repertoárja felöleli a zenekari irodalom barokktól a napjainkig terjedő skáláját, de szívesen kalandozik az opera, operett és musical világába is. Az együttes tevékeny részt vállal az egri Gárdonyi Géza Színház zenés előadásainak bemutatásában. A jubileumi évadról , az idei tervekről szól a beszélgetés.

– Káli Gábor lesz 2024-ben az Újévi Nyitány karmestere
Vásáry Tamás, Kovács János, Medveczky Ádám és Oliver von Dohnányi után Káli Gábor lesz jövőre az Újévi Nyitány karmestere. A művész számos nemzetközi karmesterverseny győztese, rangos külföldi zenekarok és operaházak rendszeres vendégművésze, jelenleg Münchenben él. 2024-ben ötödik alkalommal köszöntheti a közönség az új esztendőt közösen a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tehetséges művészeivel a Zeneakadémián. A január 1-jei hangversenyt a tervek szerint a Duna és a Bartók Rádió is élőben közvetíti.

Kalendárium – Kossuth Rádió – február 9., csütörtök  15:32

Szerkesztő: Kádár Dóra

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább