Napközben: Tízpercenként szolgáltatnak adatot az Országos Meteorológiai Szolgálat állomásai

A február 8-i adás tartalmából.
 

– Január közepe óta gyakrabban, tízpercenként szolgáltatnak adatot az Országos Meteorológiai Szolgálat állomásai a nemzetközi adatcsere keretében, ami hozzájárul a megbízhatóbb előrejelzésekhez. De hogyan működik az időjárás előrejelzés? Milyen módszerekkel dolgoznak? Lehet-e 100%-os pontosságú előrejelzés?

– Beszámolunk arról is, hogy hétfő este indult útnak Törökországba a február 6-i földrengés következményeinek felszámolásához segítséget nyújtó magyar mentőcsapat. A hivatásos tűzoltókból álló HUNOR Mentőszervezet 50 fővel és két keresőkutyával segíti a mentést.

– Egy három napos újszülött otthon töltött első napján etetés után rosszul lett, fuldokolni kezdett. A kicsi életét a mentők irányítása mellett az édesapa kezdte meg, majd a kiérkező egyenruhások folytatták az ellátást és a babát stabil állapotban szállíthatták kórházba. Nem lehet könnyű újra átélni mindazt, ami történt. A csecsemő édesapja azonban elmesélte nekünk, hogyan tudta megőrizni lélekjelenlétét. Mi a teendő ilyen esetekben?

– Jogi rovat: Többet kell a téli hónapokban szlalomozni az utakon, hogy a szaporodó számú kátyúkat kikerüljük autóval. A téli hónapokban kialakuló kisebb-nagyobb gödrök autósok százezreinek okoznak napi bosszúságot: az eleve elöregedett úthálózat a hideg időjárás következtében tovább sérül, így újabb és újabb úthibák jelennek meg. Ha belefutunk egy mélyebb kátyúba, annak könnyedén kátyúkár lehet a vége, ilyenkor pedig felmerülhet, hogy ki a felelős a keletkezett károkért.

– Tehetségkutató országjáró körútra indul Snétberger Ferenc és stábja, hogy felkutassa a Snétberger Zenei Tehetség Központ idén induló, 13. évfolyamának tehetségeit. Ötven hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású fiatal kezdheti meg zenei tanulmányait júniusban. A program ingyenes.

Napközben – Kossuth Rádió – február 8., szerda 9:05

Műsorvezető: Bak Anita
Szerkesztő: Gécsek-Tóth Enikő

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: Miskolc, 2012. február 2. Rázsi András meteorológus figyeli Magyarország időjárási modelljét egy számítógép monitorján az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Észak-magyarországi Regionális Központjában, Miskolcon. A szolgálat február 3-tól tizenegy megyére adott ki elsőfokú figyelmeztető jelzést a rendkívüli hideg időjárás, illetve a várható havazás miatt. Fotó: Vajda János / MTI

Videó ajánló

Olvasson tovább