Kalendárium: Sou Fujimoto japán építész vehette át tegnap előtt a Közmédia Év Embere díjat

A február 8-i adás tartalmából.
 

– Sou Fujimoto japán építész, a városligeti Magyar Zene Háza számos díjjal kitüntetett tervezője vehette át tegnap előtt a Közmédia Év Embere díjat. Az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós felvétellel egybekötött ünnepélyen adta át a Zene Házában a kitüntetést, amellyel a japán sztárépítész korszakalkotó munkásságát ismertük el. A köszöntőt Batta András a rangos kulturális intézmény ügyvezetője tartotta.

– A pandémia után tavaly egy újabb probléma, a gazdasági nehézségek következtek, és ez a Veszprémi Petőfi Színház mindennapjaira is rányomta, rányomja a bélyegét. Mindazonáltal mottójuk a szeretet és az összetartás ebben is segíttette a társulatot, valamint a közönség, mondhatni látható ereje is. Természetesen az Európa Kulturális Fővárosa nemrég hivatalosan is megnyílt rendezvényekhez is ezer szállal kapcsolódnak, mely események már tavaly megkezdődtek a teátrumban. Visszatekintés 2022-re.

– Alsóörs már tavaly is rendezett ekf-es programokat. Ilyen volt például, amikor a veszprémi Dubniczay Palotában lévő Tegulárium beköltözött a kis Balaton parti falu Törökház nevű kiállítótermébe. De idén is számos tervük van, a pályázatokban például kiemelt szerepet kap a helyi Amfiteátrum szabadtéri kulturális tér, a környékre jellemző vörös permit kő, és üdvözlik, hogy nemcsak veszprémi városi, hanem régiós pályázatban vehetnek részt. Jelmondatuk: Alsóörs vár, marasztal, visszavár…

– Egerben a tavaly szeptemberi helyi Közgyűlés döntése alapján, idén február elsejétől Szűcs Réka, a társulat bábszínész rendezője igazgathatja tovább a Harlekin Bábszínházat. Az új direktor Éry-Kovács Andrást váltja az intézmény élén, aki tíz év után köszönt le vezetői posztjáról. A Harlekin Bábszínház Eger és a magyar bábművészet egyik legizgalmasabb helyszíne, előadnak és mesélnek klasszikus és kortárs történeteket, a bábművészet tradícióit pedig egyszerre igyekeznek ápolni és megújítani.

Hírek:
– A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara koncertezik ma este a Zeneakadémián, ha sietnek még odaérnek. Az előadás este fél 8-kor kezdődik a Nagyteremben. Közreműködik Pasztircsák Polina szoprán, Láng Dorottya mezzoszoprán, Giulio Pelligra tenor, Bakonyi Marcell basszus, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara. Karigazgató: Pad Zoltán, vezényel: Riccardo Frizza. Műsoron Puccini: Krizantémok, Fauré: Pelléas és Mélisande , valamint Rossini: Stabat Mater című műve.

– Agapé ma este 10 óra előtt is a Duna Televízióban. A műsor egy különleges asztaltársaság közös gondolkodásáról, társadalmi kérdésekről szól, őszintén, keresztény szemmel. Azonos értékrend, de akár eltérő vélemények jellenek meg az adásban. Művészek, szakértők, papok és lelkészek ülnek hétről hétre egy asztalhoz, hogy megvitassák a mindennapi életünket meghatározó kérdéseket tabuk nélkül. A műsor 21.55-kor kezdődik a Dunán.

Kalendárium – Kossuth Rádió – február 8., szerda 15:32

Szerkesztő: Felszeghy Csaba

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: Budapest, 2022. szeptember 13. Fudzsimoto Szu japán építész Budapesten az általa tervezett Magyar Zene Házában 2022. szeptember 13-án. MTI/Balogh Zoltán

Videó ajánló

Olvasson tovább