Hajnal-táj: Ingyenes panziós-fogadós képzés indul Szombathelyen

A február 2-i adás tartalmából.
 

– A pincérek, szakácsok képzettségének hiányára, visszatetsző stílusukra, a szakmiság hiányára rengeteg panasz érkezik Székelyföld-szerte. Ezen is szeretnének javítani azzal a pályázattal, amit a székelyudvarhelyi Hargita Business Center inkubátorház és a Civitas alapítvány nyert el egyedüliként a közép-romániai régióban. A + Esély az esélyhez elnevezésű program ingyenes, és munkanélküliek számára nyújt képzést szakács és pincér szakmákban, majd hatóságilag elismert oklevelet kínál. A szervezők nem titkolt célja, hogy a képzéssel a helyi termékeket is nagyobb szerephez juttassák a vendéglátóiparban.

– Ingyenes panziós-fogadós képzés indul Szombathelyen. A mindössze 8 általánosra épülő másfél éves tanfolyamon nemcsak marketinget, vállalkozásismeretet lehet tanulni, de a szakács és cukrász alapismereteket is elsajátíthatják a jelentkezők, akik panzió vezetői képesítést kapnak a kurzus végén.

– “Legkedveltebb Borvidéki Település” díjat vehetett át a napokban a fővárosban megrendezett 5. BorÉRT konferencia keretében Zalakaros. Az elismeréssel a fürdőváros borturisztikában valamint a bor közvetlen értékesítésében elért eredményeit értékelték.
Népszerű a falusi CSOK, amely az ingatlanárakra is hatással van. Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Fejér három olyan vármegye, ahol ezeken a településeken a legdrágábbak az ingatlanok. Az ország keleti vármegyéiben, Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékben olcsóbbak az ingatlanok négyzetméter árai, de az emelkedő tendencia itt is jellemző.

– Új kőbánya nyílik Recsken. A helyieket azonban megosztja a beruházás: a hegy tövében élők aggódnak a várható por, zaj és környezeti kár miatt, de vannak, akik örülnek a munkalehetőségnek. A kitermelendő andezit kő, amelyet útépítésre használnak majd. Az előkészítő munkálatok befejezésével, várhatóan egy hónap múlva meg is kezdik a termelést, amely először 40, majd 200 embernek is munkát adhat a településen.

– Sóska vetőmag választás a gazdaboltban. Egy Kanadában élő, de haza látogató magyar hölgy sóska vetőmagot keresett, ami majd Kanadában is szépen terem.

– Drónpilóta képzés indul a Nyíregyházi Egyetemen. Az élet számos területén a drónok használata új dimenzót nyit. A Nyíregyházi Egyetem a repülőgép vezetők képzése mellett a drónpilóták képzését is fontosnak tartja, mindazzal az egyéb szakmailag kapcsolódó modulokkal, amit hasznosítani tudnak majd.

– Ma már a mezőgazdaság is elképzelhetetlen fejlett technológia nélkül. A precíziós mezőgazdaság, a digitalizáció vagy éppen drónok alkalmazása már szinte mérnöki tudást is igényel a 21. század agrárszakembereitől. Ugyanakkor nemcsak a tananyagnak kell 21. századinak lenni, hanem az oktatás módszertanának is. Ebben jár élen a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Képzési Központja, ahol formabontóként, jövőbe mutató és gyakorlatias szemlélettel Magyarországon egyedülálló oktatási módszertant vezetnek be. A képzés alapja a problémamegoldás.

– Dr. Tuska Pál életének gyermekkora óta szerves részét képezik a patások. Versenyzett, a mai napig lovat tart, és szakmájában is megtalálta a módot, hogy hivatását és szenvedélyét összekapcsolja: állatorvosként az üllői Dóra major klinikáján ló szájsebész, illetve a Kincsem Park felügyelő bizottságának tagja.

– Csütörtökön van Gyertyaszentelő Boldogasszony napja. A néphagyomány úgy tartja, hogy ezen a napon, ha a medve kijön barlangjából és meglátja az az árnyékát, akkor visszamegy és hosszú lesz még a tél. Medvelesre készülnek a Pécsi Állatkertben, ahol Nyikolaj a barna medve csillogtathatja meg időjósi képességeit. Az állatkert még télen is vonzó a látogatók számára. Sok állat a külső kifutókat használja, így láthatók emuk, vörös macskamedve és fóka is. Az állatok pedig gyakran különleges eseményeknek a részesei.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – február 2., csütörtök 5:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Juhász Zsolt

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: pexels

Olvasson tovább