Napközben: Sorra törik fel és lopják el a közösségi profilokat a kiberbűnözők

A február 1-i adás tartalmából.
 

– Sorra törik fel és lopják el a közösségi profilokat a kiberbűnözők. A több ezer követővel rendelkező személyek vagy csoportok kiemelt célpontok. Tavaly novemberben például a Quimby együttes Instagram fiókját törték fel, amit végül meglepő módon, de sikerült visszaszerezniük. Hogyan élnek vissza a profilunkkal a bűnözők? Hogyan előzhetők meg ezek az esetek? Mit tegyünk, ha mégis feltörték az oldalunkat?

– Egyre több helyről hallani, hogy egy diabéteszeseknek szánt injekciót a fogyókúrázók felvásárolják a cukorbetegek elől. A médiában a lavinát egy ismert műsorvezető posztja indította el. A közösségi hálón fakadt ki arról, hogy a cukorbeteg családtagjának nem sikerült kiváltania ezt az életmentő gyógyszert, ugyanis a fogyni vágyók is felfedezték maguknak és manapság „boldog-boldogtalan” szúrja magába. Több orvos is megszólalt már a témában. Egy olyan injekcióról van szó, amely szabályozza a vércukorszintet és az inzulint, mindemellett az agy azon területeit is célba veszi, amely szabályozza az étvágyat, így fogyni is lehet tőle. Az injekció azonban vényköteles, csak indokolt esetben lehet felírni és mellékhatásai is lehetnek. Ennek járunk utána, továbbá beszélünk arról is, hogy szinte már követni sem lehet az újabb fogyókúrás trendeket, módszereket, mégis még mindig nagyon sok a túlsúlyos, ma a magyar társadalom mintegy 60%-a elhízottnak számít. A plusz kilók és a sikertelen fogyókúrák mögött sokszor lelki okokat is érdemes vizsgálni.

– Jogi rovat
Egyre népszerűbbek a házassági és élettársi vagyonjogi szerződések. Egy tavalyi felmérés szerint elsősorban azok kötnek vagyonjogi szerződést, akik nem az első kapcsolatukban élnek, vagy jelentősebb vagyonnal rendelkeznek. Egyre többen szerződnek azonban azért is, hogy elkülönítsék az egyik fél vállalkozását érintő adósságot, és ezzel egy probléma esetén megóvják a közös családi vagyon egy részét.

– A csinos megjelenéshez az ápolt körmök is hozzá tartoznak. A géllakk és műköröm fénykorát éli. A Kaliforniai Egyetem kutatóinak nemrég megjelent új tanulmánya szerint azonban az UV-fényt használó körömlakkszárító rákot és DNS-károsodást okozhat, és már a 20 perces használat is sejthalálhoz vezethet. Mit mondanak az itthoni szakemberek? Csökkenti a kockázatot, ha mondjuk fényvédőt is használunk a géllakozás előtt? Továbbá milyen betegségekről árulkodhatnak a körmeink? Kezünket a téli időjárás rendkívüli módon igénybe veszi, így természetes köröm- és kézápolási praktikákat is bemutatunk.

Napközben – Kossuth Rádió – február 1., szerda 9:05

Szerkesztő: dr. Varga Viktória
Műsorvezető: Bak Anita

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább