Hajnal-táj: Mentőövet kapnak a kis hentesüzletek, a pályázati kiírás február 20-tól lesz elérhető

A február 1-i adás tartalmából.
 

– Mentőövet kapnak a kis hentesüzletek. A kormány 4 és fél milliárd forintot különített el azoknak az egyéni vállalkozóknak, vagy kis gazdasági társaságoknak, akik fennmaradásukkal hozzájárulnak a biztonságos lakossági húsellátáshoz. A pályázati kiírás február 20-tól lesz elérhető

– Hangtár – Tűztorony

– A faipar egyre fontosabb egész Európában – nyílt napot tartott a Soproni Egyetem

– „Be az erdőbe!” – Az Európai Unióban felértékelődik az erdőgazdálkodás és a faipar
Magyarországon a Soproni Egyetem a faipari és erdészeti képzések és kutatások központja
November végén rendezték Finnországban a New European Bauhaus kezdeményezés keretei között az európai, főleg észak-európai fenntartható fahasználati gyakorlatokkal és foglalkozó Into the Woods konferenciát. Magyarországon a Soproni Egyetem hagyományosan a faipari és erdészeti képzések és kutatások központja. Az intézmény fenntarthatósági képzéseivel a január 18-i nyílt napon ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

– Milliárdos iskolafejlesztés indul Szombathelyen
Az ELTE hat gyakorló iskolájában kezdődik meg hamarosan az az infrastrukturális és digitális fejlesztés, mely nemcsak a pedagógusok és diákok munkáját könnyíti meg, de nagy szerepe lesz a tanárképzésben is, hiszen a több mint 28 milliárdos beruházás révén a leendő pedagógusok a legmodernebb technikákat sajátíthatják majd el gyakorlati idejük során.

– Városi séta Maglód, biofarm GellértAndrás
Egészséges talajból egészséges növény nő. Ez a hitvallása annak a fiatal vállalkozónak, aki társaival együtt Maglódon biofarmot hozott létre. Először a talajt tették rendbe, és csak utána ültettek. Évek óta kitartóan dolgoznak, és immár szemmel látható eredménye is van a befektetett munkának. Remélik persze, hogy a pénzügyi eredmények is visszaigazolják majd erőfeszítéseiket. A farm megálmodójával, a kertészet operatív vezetőjével Debreczeny Balázzsal beszélgetett Gellért András.

– Vizes élőhely fejlesztése a Kis-Balatonnál
Összesen négy somogyi, illetve zalai területen fejeztek be vizes élőhely helyreállítást a Balaton-felvidéki Nemzet Park programjai során. E munkák vízvisszatartással, vagy éppen vízelvezetéssel állítottak helyre egykori fajgazdag élőhelyeket – számoltak be róla a napokban Fonyódon.

– Vendéglátós gond és rossz síszezon Erdélyben

– Leander és muskátli Bozsik gazda
Leander és muskátli teleltetése a lépcsőházban, hobbikertészekkel, Nákics Olívia és Budai József, Budapesten, a 11. kerületben, a hatodik emeleten, fényes és hűvös helyen. Fellépett a leanderen a pajzstetű fertőzés Hogyan védekezzünk az áttelelő rovarok ellen? Egy hűvös pince is teleltető helyül szolgálhat a leandernek. Ha a pince nedves, nagyobb valószínűséggel támadja meg a leandert gombás megbetegedés, ezért a növény rendszeres átvizsgálása télen erősen ajánlott. Száraz, hűvös pince vagy garázs, sokkal inkább megfelelő.

– Mandula a főváros mellett
Keszler József családi gazdálkodóról két dolog bártan elmondható, rendkívül szorgalmas és állandóan kísérletezik. Kertészként több, mint 10ha-on gondoz gyümölcsöt Érd-Ófaluban. Zömében kajszibarackot, szőlőt, birsalmát és meggyet. Több tucat fajtával kísérletezik. Legújabb fejlesztése pedig egy 4 évvel ezelőtt telepített mandulaültetvény. Mint mondja, a mandula akkora hiánycikk, hogy tavaly az első másfél tonnás termésüket mindössze egy hónap alatt pucolás nélkül sikerült helyben értékesíteni.A mandula egykor az egész országot ellátta terméssel. Nagytétényben kutatóintézet is működött, ahol a különféle magyar fajtákat nemesítettek, a 60-as években szerte az országban ahol lehetett, ültették. Hogy miért hagytak fel a telepítésével, erről is mesélt a kertész Belényi Barbarának.

– Egyre több az import baromfihús
„Nemcsak gabona érkezett és érkezik Ukrajnából az Európai Unióba, hanem jelentős mennyiségű baromfihús és tojás is. Az Unió engedélyezte, hogy vám- és kvótamentesen érkezhessek ukrán termékek Európába, az általunk megkérdezett szakember szerint ennek az lett a hatása, hogy az ársapkás termékeknél megindult a kereslet az import baromfi iránt, ez pedig lehetetlen helyzetbe hozza a magyar termelőket.

– Kisüzemek, húsfeldolgozás támogatása
Mentőövet kapnak a kis hentesüzletek. A kormány 4 és fél milliárd forintot különített el azoknak az egyéni vállalkozóknak, vagy kis gazdasági társaságoknak, akik fennmaradásukkal hozzájárulnak a biztonságos lakossági húsellátáshoz. A pályázati kiírás február 20-tól lesz elérhető A részletes információkat Nagy Margit összeállításából tudhatják meg, aki először egy szegedi mars-téri húsboltban járt.

– Böllérverseny volt Tatán
Néhány éve még csak egy ötlet volt, idén már több ezer látogatót vonzott a Vértesszőlősi Böllérverseny. Az eredetileg a falusi közösségnek szánt hagyományőrző rendezvényen mostmár 12 csapat mérte össze tudását a disznóvágás minden részletében, szigorúan hagyományos eszközökkel, tradicionális ízekkel, a vendégsereg nagy örömére.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – február 1., szerda 5:00

Szerkesztő : Bicsák Eszter

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább