Hajnal-táj: Kedvez a szőlőmetszésnek az enyhe időjárás

A január 29-i adás tartalmából.
 

Miskolcon a II. Rákóczi Ferenc megyei és városi könyvtárban új szolgáltatást vehetnek igénybe a könyvtárlátogatók. Ma még talán szokatlan, hogy az intézmény aulájában mesterséges intelligenciával támogatott ügyintézési pontot helyeztek el. Vagyis itt online intézhetik a szolgáltatást igénybe vevők a különböző okmányaik érvényességi idejének meghosszabbítását, anyakönyvi kivonatok másolatának igénylését.

Magyarország magasból címmel Kószó András kaposvári fotóművész, Papp János színművész közreműködésével, elkészítette a hazánk legszebb tájait madártávlatból bemutató természetfilm-sorozatának első részét. Az alkotás egyik legfontosabb célja, hogy megmutassa Magyarország eldugott értékeit és népszerűsítse a természet csodáit.

A héten már röviden beszámoltunk arról, hogy országszerte a fülesbaglyokra irányult a figyelem, három napos megfigyelésükkel igyekeztek a szakemberek kikövetkeztetni a számukat. Rikli Ferenc Zalaegerszegen egy gyerekcsapattal és felnőtt vezetőjükkel az egykori Petőfi laktanya területén vizsgálódott.

Átadták az Év Vendéglátóhelye díjat Zalaegerszegen. Az önkormányzat alapítású elismerés célja, hogy népszerűsítse és támogassa a helyi éttermeket, pláne most a nehezebb gazdasági helyzetben. A díj egyebek mellett 100 ezer forint jutalommal is jár. Idén egy külvárosi pizzázó lett a nyertes, ahol a közösség és a minőség egyaránt számított a szavazatoknál.

A 66. kertészeti podcast alapján: Kertészeti vitaminforrások. 04. rész: Immunerősítő növények a természet patikájából. Orlóci László, az ELTE Füvészkertjének igazgatója, botanikus tanár ismerteti a gyógynövények hatásait. Melyek a felhalmozódó és melyek a szervezetünkből eltávozó vegyületek? Hogyan alkalmazzuk célzottan, kúra szerűen a különböző, népszerű gyógynövényeket? Miért előnyös például a menta, a citromfű, a csalán és a gyermekláncfű? Ezek nem halmozódnak fel. Ugyanakkor felhalmozódik például az orbáncfű, a kamilla, és a máriatövis növényekben lévő hatóanyagok, ezért ezeket nem szabad folyamatosan fogyasztani, hanem célzottan, a betegség idején, terápiás céllal.

Először rendeztek Egri Csillag Újborversenyt Egerben. 33 mintából négy arany- és huszonnégy ezüstérem született a bormustrán. A versengésen részt vehettek a bortermelők mindazon borai, amelyek egri borvidéken termelt szőlőből készültek a 2022-es évjáratban.

Kedvez a szőlőmetszésnek az enyhe időjárás, azonban a kemény tél hiánya miatt a kórokozók is könnyebben áttelelnek. A téli fagyok elsődleges jótékony hatása ugyanis, hogy segítséget nyújtanak a különböző szőlőbetegségek, például a peronoszpóra vagy a lisztharmat kialakulása ellen.

Kevesebb beruházás várható idén a korábbi évekhez képest, de a pályázatoknak és támogatásoknak köszönhetően az ágazat újra erőre kaphat. Az év második felében várható a kamatcsökkenés és a banki támogatások újra szabása. Összefoglaló az Agromashexpo szakmai beszélgetéseiből.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – január 29., vasárnap 5:00

Szerkesztő – műsorvezető: Juhász Zsolt

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább