Napközben: A vállalkozásokat érintő adóváltozások

A január 30-i adás tartalmából.
 

– A 2022-es év számos változást hozott az adózás területén, nemrégiben a magánembereket érintő új szabályokról beszélgettünk a NAV szóvivőjével. Ezúttal a vállalkozásokat érintő adóváltozásokról beszélgetünk, hogy miként lehet minél előbb alkalmazkodni.
Mi az az eNAV, eÁFA, eSzámla és M2M? Mit jelent a NAV Adattó, és hogyan lehet ebből az adatvagyonból valós hasznunk? Milyen foglalkoztatói és HR kihívásokkal szembesülhetnek a vállalkozások a 2023-as év munkajogi változásainak fényében? Vendégünk lesz dr. Jónás Tünde munkaügyi szakjogász

-Alig pár hete jelent meg egy cikk, hogy egy eszközzel végzett nehezített légzésterápia egyfajta mellékhatásaként vették észre, ha a kezeltek magas vérnyomással küzdöttek, rövid idő után az is csökkenni kezdett, majd rendszeres kezelések után stabilizálódott is. A jelenségről, a légzés és a legfontosabb élettevékenységeink közötti kapcsolatról beszélgetünk a stúdióban Varga-Szilágyi Gyula, Farkas Tibor és telefonon dr. Kovács László, tüdőgyógyász szakorvos légzésterapeutákkal, illetve dr. Mucsi János tüdőgyógyász szakorvossal.

– Akadálymentes rovat: Miként készíthető fel egy SNI-s, autizmussal élő, nehezen kooperáló gyermek az altatásra, műtétre? A Bethesda kórház orvosai útmutatása alapján egy új mesekönyv született, melynek célja a sajátos nevelési igényű gyermekek felkészítése az altatásra, műtétekre, fogászati beavatkozásokra.
A kötet szerzője, egyúttal vendégünk a stúdióban Z. Kiss Adrienn, aki maga is érintett szülő.

– Veleszületett, elsősorban a légzőszervet érintő, genetikai ártalomra visszavezethető betegség a cisztás fibriózis, ami korábbi gyermekbetegségből ma már a fiatal felnőttek betegségévé is vált. A centralizált beteggondozásnak, a terápiás módszereknek köszönhetően egyre jobban karbantartható, ellenkező esetben a kialakuló légzési elégtelenség tüdőátültetést igényel. Nemrégiben új gyógyszerrel kezdtek dolgozni a Heim Pál Gyermekkórházban, tovább javítva az érintett gyermekek lehetőségeit. MI ez a betegség pontosan, mennyi embert érint és miként lehet együtt élni vele?

Napközben – Kossuth Rádió – január 30., hétfő 9:05

Szerkesztő: Herczeg Tibor

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább