Hajnal-táj: Balkonkertészek, kiskertesek figyelem!

A január 28-i adás tartalmából.
 

Balkonkertészek, kiskertesek figyelem! A szegedi Fűvészkertben már a tavaszra készülnek, meghirdették azt a tanfolyamot, amelyen 4. éve lehet megtanulni a kertészkedés fortélyait.

Dobd le a textilt, ezzel az újra hasznosítási programjával díjat nyert a Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási cég. Első helyezett lett az Európai Hulladékcsökkentési Hét hazai díjának gazdálkodó kategóriájában.

Tovább nőtt a foglalkoztatottak száma Idehaza. Vannak olyan térségek, amelyekben különböző támogatásokkal is kell ösztönözni mindezt. A Heves Megyei Iparkamara évadnyitóján nem csak díjakat kaptak a munkaerő megtartásában jeleskedők, de szó esett arról is, hogy milyen további eszközökre van szükség.

Csütörtökön adták át az M3-as autópálya új felhajtó szakaszát, amely Máriapócs és térségének segít abban, hogy könnyebben megközelíthesse az autópályát.

Ma 20 éves Balatonalmádiban a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár. A fontos évfordulót délután 3 órától színes programokkal ünnepeli a rangos intézmény. A Pannónia nemcsak Balatonalmádi négy városrészének, hanem a környék kulturális életének is meghatározó tudományos központja.

A 66. kertészeti podcast alapján: Kertészeti vitaminforrások. 03. rész: A banán, a grapefruit és az acerola belső értékei. Milyen betegségek ellen adhatnak védelmet ezek a gyümölcsök? Miért előnyös a várandós kismamáknak a banán és a grapefruit?

A Vince napi vesszővágás és jövendölés hagyománya nem csak Vince napjára érvényes, hanem ezen a hétvégén is. A Balaton-Vin Borlovagrend a mai napon tartja a szőlő- és pincebejárásokat, amelyen a szokások megtartása mellett a borvidék időszerű tennivalóiról is szó lesz.

Ma zárul az AGROmashEXPO. Összefoglaló.

Saját bevallása szerint nyugdíjas meteorológusként látogatott ki az AGROmashEXPO-ra Németh Lajos, aki sok szállal kötődik a vidékhez, mivel paraszti családból származik. Nagyszülei és szülei is mezőgazdasággal foglalkoztak. Mint mondja, akkor még ló húzta a lókapát és ez volt az akkori időszak fő technológiai „vívmánya”, most pedig egy igazi csoda veszi körbe. De ami ezekkel szorosan összefügg, az az éghajlatváltozás, amelynek a mezőgazdaság különösen kiszolgáltatott, ezért a kiállításon beszélget is a gazdálkodókkal erről.

A Hajnal-táj korábbi adásában már hallhattuk Orosz Katalint, a Nyími Ökoközösség megalapítóját. A hetvenkét éves matematikus-pszichológus saját bevallása szerint még nem volt beteg, ennek pedig szerinte az az oka, hogy ökológiai összhangban él a természettel. Ezért is szorgalmazta, hogy jöjjön létre egy olyan közösség, amelynek megtartó ereje van, ahol figyelnek egymásra, tehát boldogok az emberek. Most egy fiatal pár kap szót ebből a csoportból.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – január 28., szombat 5:00

Szerkesztő – műsorvezető: Juhász Zsolt

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább