Napközben: Az idén akár már 3000 forint is lehet egy doboz cigaretta

A január 27-i adás tartalmából.
 

– Az idén akár már 3000 forint is lehet egy doboz cigaretta, februártól a gyógynövényes hevítőrudak is zárjegyes termékek lesznek és csak dohányboltokban lehet majd árusítani, az ízesített, hevített cigarettát pedig kivonják a forgalomból. Mivel évente egy kisváros lakosságának a halála hozható összefüggésbe a dohányzással, ezért a rák elleni európai terv keretében megfogalmazott cél az, hogy 2040-re a lakosság kevesebb, mint 5 százaléka dohányozzon. De vajon miként befolyásolják a füstölgőket a korábbi évek dohányzás ellenes intézkedései, melyek a dohányzás veszélyei, a leszokás nehézségei és az érintettek hol kaphatnak segítséget?

– Híg a leves, üres a szósz, falatnyi a hús. A főváros több intézményében érkezett panasz az iskolai menzára, mert nem csupán a minőség, a mennyiség is romlott. A szülök aláírásgyűjtésbe fogtak a változás érdekében. Több, mint 1200 aláírás gyűlt össze alig pár hét alatt az egyik kerületben, és a szülők készek többet is fizetni azért, hogy gyermekeik ne éhesen térjenek haza. Itt helyi megoldás januárban, de szeretnénk országosan kitekinteni a helyzetre.

– Bozsik rovat: mézkóstolás

– A napokban egy órán keresztül senki sem segített Budapesten annak a 85 éves néninek, aki az utcán elesett és megsérült, de volt, hogy egy összeesett férfit utastársai csak lefotóztak a metróban. Miért vagyunk sokszor közömbösek és lelketlenek egy utcai rosszullét láttán? Bezárkózás, önzés, bizalmatlanság, szabadosság? Nem akarunk vagy nem merünk, nem tudunk segíteni? Mi a magányos tömegjelenség, és mi az, ami csupán neveltetés kérdése? A koronavírus helyzet mégsem tett minket empatikusabbá és érzékenyebbé? Melyek az életmentés legalapvetőbb fogásai, hol jelentkezhetünk az Országos Mentőszolgálat ingyenes hősképző tanfolyamára, és miként mentette meg egy fiatalember az agyvérzést szenvedett járókelő életét?

Napközben – Kossuth Rádió – január 27., péntek 9:05

Szerkesztő: Füredy Zsolt

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: pexels

Olvasson tovább