Kalendárium: Szergej Prokofjev: Háború & béke az Operaházban

A január 27-i adás tartalmából.
 

– Szergej Prokofjev: Háború & béke az Operaházban. A világhírű operarendező, Calixto Bieito sodró lendületű színrevitelében, a Genfi Nagyszínházzal kooprodukcióban először mutatja be Magyarországon Prokofjev Háború és béke című operáját január 28-án a Magyar Állami Operaház. A főbb szerepeket Szegedi Csaba, Brassói-Jőrös Andrea és Brickner Szabolcs formálja meg. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát a kazahsztáni Astana Operaház vezető karmestere, Alan Buribayev vezényli. A produkciót a januári premier-előadást követően februárban többször műsorra tűzik.
– HÍR: Operaestet tart ma 7 órától a MÁV Zenekar a Zeneakadémia nagytermében. Kesselyák Gergely a magyar operaélet három kiváló tenorjára építette a koncert műsorát. A karmester meghívta a Kassai Operaház vezető tenorját, Tóbisz Tituszt, továbbá a Magyar Állami Operaház két művészét: Horváth Istvánt és Fekete Attilát. A hangversenyt az operarészletek között rövid zenekari művek színesítik. Vasárnap este fél 8-kor pedig A jelen és jövő csillagai sorozatban a Junior Prima-díjas Balogh Máté Alabama March című szerzeménye, Sibelius Hegedűversenye és Schumann IV. szimfóniája hangzik el a Zeneakadémián. Előadja: Kelemen Barnabás hegedűművész. Vezényel: Rajna Martin.
– Január 27-én van a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja. Január 29-én nyílik a Holokauszt Emlékközpont (Budapest, Páva u. 39.) új kortárs képzőművészeti kiállítása. A Világ-Város – Közép-Európa zsidó képzőművészeti kistükre című időszaki kiállítás neves kortárs művészek tolmácsolásában járja körül a zsidó hagyomány és a közép-európai városi identitás kérdését. A kiállítás kurátora Kulcsár Géza.
– Hír: A Holokauszt Emléknap alkalmából ma délután fél 6-kor az Akik maradtak című magyar filmet vetítik a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban. Tóth Barnabás filmje Egy kamaszlány és egy középkorú férfi egymásra találásának története a második világháború után. Mindketten sokat veszítettek, és mindketten szeretnének új életet kezdeni. Kérdés, hogy túl lehet-e élni a múlt és a jövő tragédiáit, ha összekapaszkodnak azok, akik még megmaradtak? Szereplők: Hajduk Károly, Szőke Abigél, Nagy Mari, Horkay Barnabás, Simkó Katalin, Lukács Andor, Jordán Adél, Balla Eszter. Az alkotás Magyarország hivatalos 2020-as Oscar-nevezett filmje volt.
– A Magyar Nemzeti Levéltár Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára a költő teljes kapcsolati hálóját feltáró adatbázist és a személyéhez köthető magyarországi és külföldi emlékhelyek térképes listáját teszi közzé.
– Sárga istenek és ritka nyelvek nyomában – kiállítás Ligeti Lajos keletkutató akadémikus tiszteletére. Február 15-ig nézhető meg az a kiállítás a Magyar Tudományos Akadémia Székházában, amely születésének 120. évfordulója alkalmából tiszteleg Ligeti Lajos, a 20. századi magyar keletkutatás iskolateremtő tudósa és tudományszervezője, turkulógus, mongolista, mandzsu-tunguzista, sinológus és tibetista előtt.
– A Veszprém-Balaton EKF programsorozat keretében nyílt meg a Glass Focus csoportos kortárs üvegművészeti tárlat a veszprémi Dubniczay-palotában.

Kalendárium – Kossuth Rádió – január 27., péntek 15:32

Szerkesztő: Nánási Anikó

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább