Hajnal-táj: Egyelőre nem számítanak komolyabb károkra a vajdasági borászatok a meleg tél miatt

A január 24-i adás tartalmából.
 

Egyelőre nem számítanak komolyabb károkra a vajdasági borászatok a meleg tél miatt. A szőlő most mély nyugalmi állapotban van. Ekkor képes a növény a legnagyobb hidegeket is elviselni. A melegre azonban nem indul meg olyan gyorsan a vegetáció, mint az a csonthéjas gyümölcsöknél tapasztalható. A magyar határtól néhány kilométerre lévő Szabadkán és Hajdújáráson jó állapotban vannak a szőlőültetvények. A gazdák esetleg a tavalyi aszály miatt számítanak terméskiesésre.

A hagyomány szerint Vince napján a gazdák a „vincevesszőből” és az aznapi időjárásból jósolták meg a szüret gazdagságát. A vesszőket otthonukba vázába tették és megvárták, hogy kihajtson. Ha sok rügy volt rajta, akkor bőséges termést jósoltak. A területek mintegy fele van megmetszve az Egri borvidéken. Az idei enyhe tél feladja a leckét a gazdáknak: vízre szükség van, de az elmúlt napok esős időjárása miatt nehéz megközelíteni a tőkéket.

A Magyar Borszakírók Köre 2022-ben hetedik alkalommal értékelte a magyar termelők által készített száraz és félszáraz fehér- és vörösborokat. A tagok az elmúlt év kóstolási tapasztalatai alapján állították össze a legjobbaknak ítélt „Super 12” listájukat. A neszmélyi borvidéken található Kősziklás Borászat juhfark bora is ott van 12 legjobb fehér bor között.

Az Ukrajnából hazánkba érkező gabona lenyomja a hazai árakat, egyelőre úgy tűnik, azok jártak jól, vagy jobban, akik a betakarítás után túladtak készletükön. Sokan számítottak arra, hogy az orosz-ukrán háború miatt csökken majd az ukrán gabona mennyisége és piacot nyerhetnek a magyar gazdálkodók, így az elmúlt évek vetésterület csökkenése után tavaly ősszel 1 millió hektár fölé emelkedett például a búza vetésterülete. De vajon lesz-e majd piaca a magyar gabonának, ami már most is az ukránnal küszködik.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – január 24., kedd 5:00

Szerkesztő – műsorvezető: Papp-Nánási Gabriella

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább