Hajnal-táj: Egészségvédő sajtot, sajtkrémet és joghurtot is kifejlesztettek a MATE Kaposvári Campusa és a Fino Food Kft. közös projektje keretében

A január 23-i adás tartalmából.
 

– A legkorszerűbb eszközökkel 3D-s prototípusgyártással újítottak föl két régi pusztulásra ítélt szövőszéket pécsi gépészmérnök-hallgatók. A működésképtelen matuzsálemi korú eszközöket a művészeti kar kapta ajándékba oktatási célokra, hogy használni tudják őket a gépészektől kértek segítséget. A munka azért jelentett nagy kihívást, ma már ismeretlen és beszerezhetetlen egyedi alkatrészeket kellett megtervezni majd legyártani. A szövőszékek restaurálása azért is volt hasznos a leendő mérnökök számára, mert egy olyan különleges eszközzel ismerkedhettek meg, amellyel nem találkoznak a ma működő vállalkozásoknál. Ugyanakkor azt is bizonyította, hogy az egyetem két egymástól merőben eltérő kara is tud közösen dolgozni.

– Magyarország nyugati határán húzódott a Vasfüggöny, mely két társadalmi rendet választott el egymástól. Sokan próbálkoztak a szabad világ felé a zöldhatáron átjutni. Az aknazár azonban a menekülők 99 százalékát megölte. Szombathelytől 20 kilométerre fekszik Felsőcsatár, melynek történelmi szőlőhegyén található a Vasfüggöny Múzeum. Az eredeti szögesdrótokból, oszlopokból megépített emlékhely bemutatja Magyarország határvédelmi történetének 1948-től 1989-ig terjedő időszakát, a vasfüggöny korszakát. Most a múzeum egy rendhagyó hangséta-applikációval bővült, melyhez helyiek adták hangjukat.

– Meddig lehet egy tehenet tejeltetni? Mitől függ az, hogy mikor kell kiselejtezni? mely fajtákhoz ragaszkodnak itthon a szarvasmarhatenyésztők? Ezekről is szó volt az SZTE Mezőgazdasági Karának nyílt napján, ahol Tóth Violetta az egyetem Állattudományi és vadgazdálkodási intézetének tanársegéde tartott előadást. Tóth Violetta doktori kutatásaiban is a tejelő szarvasmarhák hasznos élettartamával foglalkozik.

– Egészségvédő sajtot, sajtkrémet és joghurtot is kifejlesztettek a MATE Kaposvári Campusa és a Fino Food Kft. közös projektje keretében. A három éven át tartó program 1,8 milliárd forintból, döntő részben európai uniós támogatásból valósult meg, az innovatív, egészségvédő tejtermékek pedig legkésőbb 2024-ben a boltok polcain lehetnek.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – január 23, hétfő 5:00

Szerkesztő – műsorvezető: Papp-Nánási Gabriella

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: pexels

Olvasson tovább