Napközben: Táplálkozással az egészségért

A január 19-i adás tartalmából.
 

Extra kihívásokban bővelkedő éve volt a tavalyi az egész magyar mezőgazdaságnak. A nehézségek azonban ismét arra figyelmeztetnek, hogy a körülöttünk drasztikusan változó világban felértékelődnek és megbízható támpontot biztosítanak a jövőálló agroökológiai termelési módszerek. A bio termeléshez és átálláshoz minden eddiginél több uniós és hazai forrás áll a magyar gazdák rendelkezésére, a 2022-ben megszületett hazai öko cselekvési terv pedig a szektor további fejlődését ösztönzi. 10 éves az on-farm kutatási hálózat, erről is szólunk.

Táplálkozással az egészségért. A helyes táplálkozás és a terápiás célú étrendek gyógyító-megelőző szerepe egyre nagyobb prioritást és figyelmet kap az egészségügy területén. A funkcionális táplálkozásnak döntő szerepe van az egészség megtartásában, illetve egyes betegségek esetén a gyógyításban. A nem fertőző, krónikus egészségügyi kihívások esetén a szakorvosi ajánlások gyakran felhívják a figyelmet arra, hogy a kezelésben nagy jelentősége van a táplálkozási normák jelentős megváltoztatásának. Erre vonatkozó, pontos és hosszútávú útmutatásokat azonban a páciensek alig vagy egyáltalán nem kapnak. Ezen segíthet hamarosan egy új applikáció, a My Food Protocol, amely áthidaló és komplex megoldásokat kínál felhasználóinak, azaz pácienseknek és szakembereknek egyaránt.

Vitalitás-rovat: Mandulatej, rizstej, gabonatej. Ezekről már hallottunk és sokan kóstolták is, vagy éppen rendszeresen isszák akár kompromisszumos megoldásként, akár elvből, akár az egészségük miatt. Ezek növényi alapanyagúak és állagukban, valamint ízükben csak kicsit hasonlítanak a tehéntejhez. Amiről viszont kevesebbet tudunk és hallunk az egy olyan tej, amely olyan, mint az igazi, csak éppen nem kell hozzá tehén. Egyes becslések szerint 2025-re akár már teljesen elérhetővé – és pénztárcabaráttá – válnak a szintetikus tejtermékek, amik a megszokott ízélménnyel kecsegtetnek és a bolygót is kíméljük vele. Alternatív tej körkép.

Mindenki örülne annak, ha több pénzt kapna, de jobb lesz-e hosszú távon az élet a vagyonosodástól? Elégedettebbek-e a gazdagok az életükkel, mint a középosztálybeliek? Mennyi pluszmunkát éri meg bevállalni a nagyobb fizetésért úgy, hogy ne menjünk tönkre? Kutatás készült arról, hogy boldogít-e a pénz. Meglepő eredmény született, és az is kiderült, hogy a lottónyertesek nagyobb eséllyel mennek csődbe öt éven belül, mint egy átlagember. Sokan úgy gondolják, hogy a boldogság egyenlő az élvezetek halmozásával. A mohó, materialista szemlélet, a végtelen növekedés kudarcának jelei azonban már megmutatkoznak. Korunk kihívásai megkívánják, hogy olyan új életstratégiát alakítsunk ki, amely nem árt a Földnek.

Napközben – Kossuth Rádió – január 19., csütörtök 9:05

Szerkesztő: Gécsek-Tóth Enikő
Műsorvezető: Süveges Gergő

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: pexels

Olvasson tovább