Hajnal-táj: A FAO szerint 2023 a köles éve

A január 18-i adás tartalmából.
 

– A FAO szerint 2023 a köles éve. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete azért választotta ezt a gabonát, mert ellenálló képessége miatt millióknak jelenthet olcsó és tápláló alternatívát a klímakatasztrófát nem olyan jól tűrő növényekkel szemben.

– Gellért András – Szautner Ildikó lehetett volna főosztályvezető vagy akár igazgató egy állami nagyvállalatnál, netán keresett könyvelő egy sikeres irodánál, de kutató közgazdászként sem vallott volna szégyent. Ő azonban hátat fordított az ígéretes közgazdasági pályának, mert valami más lobbantotta lángra a szívét: az öngyújtó. Több mint négy évtizede javítja az elromlott szerkezeteket, és mint mondja, semmihez sem hasonlítható sikerélményt jelent számára egy-egy működésképtelen öngyújtó megjavítása.

– Hangtár – A meggypálinka készítéséről az Agrárminisztérium 2022-es díjazottja, Lunzer Attila mond el érdekességeket.

– Varga Tünde – Négy konténer és több iglu is helyet biztosít Nagykanizsán azoknak a hajléktalanoknak, akik nem akarják az éjszakát a szállón tölteni. A konténerek egy részét és az iglukat felajánlásból, illetve pályázatból finanszírozta a Vöröskereszt helyi szervezete.

– Pannon RTV Vajda Sára – Szarmata település nyomait találták meg régészek a vajdasági Kishegyes közelében. A Budapest-Belgrád-vasútvonal nyomvonalán. A szakemberek szerint ókori település lehetett a mai Kishegyes határában. Az adatokból már az is feltételezhető, hogy egy k.e. 1. és 5. század közötti szarmata településről lehet szó. Kishegyes mellett Szabadkánál is folynak a feltárások. A témával részletesen foglalkozunk a Napközben mai (szerdai) adásában.

– Pilisy Csenge – Védett lesz a villámárvizek ellen Verpelét, 600 millió forintból fejlesztik a csapadékvíz-elvezető rendszert több mint hétezer méter hosszan a településen. Amikor egyszerre nagyobb mennyiségű eső árasztotta el a város központi utcáit, olyankor térdig állt a víz és a hordalék az udvarokban.

– Bozsik József – Mi az az acerola, vagyis a trópusi „cseresznye”? Valóban kiváló vitamin forrás, és hogyan kell gondozni? 100 g gyümölcs 1677 mg C-vitamint, ezen kívül sok káliumot, magnéziumot, A-, B1-, B2- és B3 vitamint is tartalmaz. Antioxidáns hatásáért sokan fogyasztják.

– Rikli Ferenc – A meleg őszutó és az enyhe tél alaposan felborítja az erdősítésekhez nevelt csemeték kiemelését és elültetést. A Zalaerdő Zrt bajcsai csemetekertjében most is folyik a csemeték előkészítése, pedig ezt a munkát általában október-november során szokták elvégezni. Rikli Ferenc Babics Istvánnal, a társaság erdőművelési előadójával járt a helyszínen.

– Benkő Andrea – Megkezdődött a Fehérvár Tüdeje Program újabb ütemének megvalósítása. A következő két hétben (ha az időjárás engedi), akkor 15 hektáros területen 10 ezer facsemetét telepítenek a szakemberek. Ezen kívül már érettebb, faiskolázott csemetéket is ültetnek a városban, több mint 800 darabot a sétányok mellé.

– Balog Tamás – Ha nem változik az időjárás, komoly gondokkal kell számolniuk a gyümölcstermelőknek, hiszen a napsütés és a szinte kora tavaszi meleg megzavarja a fák nyugalmi állapotát, nem beszélve a kártevők és kórokozók átteleléséről. Ha pedig ezek nem okoznak elég problémát, már most azon kell gondolkodni: ha be is érik a gyümölcs, ki fogja leszedni? Az ültetvények állapotáról és az ágazat kilátásairól Dr. Apáti Ferencet a FruitVeb elnökét kérdeztük.

– Juhász Zsolt – A FAO szerint 2023 a köles éve. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete azért választotta ezt a gabonát, mert ellenálló képessége miatt millióknak jelenthet olcsó és tápláló alternatívát a klímakatasztrófát nem olyan jól tűrő növényekkel szemben. Az emberiség egyik legősibb termesztett kultúrnövényéről van szó, ami idehaza is évszázadokon keresztül meghatározó volt, de fokozatosan kiszorult és jelenleg a vetésterülete nagyon kicsi, szinte alig mérhető, viszont vannak olyan intézetek és termelők, akik foglalkoznak ezzel a növénnyel és ez a kezdeményezés is jót tesz a köles termesztésének és felhasználásának, mivel egy elég értékes gabonaféléről beszélünk.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – január 18., szerda 5:00

Műsorvezető: Balog Tamás
Szerkesztő: Gyarmati Péter

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább