Hajnal-táj: Esősnek ígérkeznek az előttünk álló napok

A január 17-i adás tartalmából.
 

– Pótol a Teremtő – mondták eleink. Csapadékos volt a december és január is. Az év első két hetében a sok éves januári átlag duplája is lehullott és az előttünk álló napok is esősnek ígérkeznek. Van is mit pótolni, 2022-ben soha nem tapasztalt szárazság pusztított. Kedden reggel elmondjuk, hogy az elmúlt időszak csapadékos időjárásának köszönhetően folyamatosan emelkedik mind a Balaton, mind a Velencei–tó vízszintje. Januárban ezidáig a szokásos január átlagcsapadék 101 százaléka, míg a Velencei-tó esetében több mint 170 százaléka hullott le.

-Állatorvos válaszol. Itt az influenza szezon, és még a Covid is a nyakunkon van. Vajon társállataink is veszélyben vannak? Ebben a rovatunkban a hallgatók kérdeznek, Lorászkó Gábor állatorvos pedig válaszol.

– Állatvédelmi sorozatunk. Benkő Andrea – Ha azt látja az ember, hogy valaki rosszul bánik egy állattal, vagy elhanyagolja, ma már természetesnek kellene lennie, hogy ez esetben bejelentést tesz az illetékes jegyzőnél. Gyakran fordul elő azonban, hogy arra hivatkozva nem teszik ezt meg, hogy úgyse fog történni semmi. Egy biztos, az állatvédelmi jog csak az utóbbi években vált önálló területté, és ez megnehezíti a jogi fellépést az állatokat bántalmazókkal szemben.

– Hangtár – Hortobágyunk jártunk

– Pilisy Csenge – Szörnyű körülmények közül mentettek ki egy kutyát az Állatokat Védjük Együtt Alapítvány munkatársai. Az ebet hetekre bezárták egy szeméttel teli szobába, enni is alig kapott, a saját ürülékében feküdt. A kutya azóta menhelyen van, nagyon fél, és folyamatosan reszket. Az állatvédők feljelentést tettek.

– Bicsák Eszter – Fotók és genetikai vizsgálat segíthetik a vadmacska-programot, amit néhány éve a Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti park és a Pilisi Parkerdő közösen indított. Egyáltalán nem gyors és nem könnyű a munka, a valóban tiszta vadmacska az erdő talán legóvatosabb lakója. Nagy kérdés, vajon mennyi ilyen, tiszta vérvonalú vadmacska él most a főváros környéki hegyekben. Ha túlságosan kevés és veszélyben van a faj, a vadaspark felkészült már a szaporítás segítésére és a visszavadításra is. Közben a szakemberek a legutóbbi, vadmacskával foglalkozó konferencián is felhívták a figyelmet arra, a felelős állattartást a házimacskák esetében is komolyan kell venni, hiszen rengeteg a hibrid, azaz a vad- és házimacska keveréke, ami rontja ennek a vadállatnak a genetikai állományát. A konferenciát az érdeklődők a népszerű videomegosztó csatornán is megtalálják.

– Bozsik József gazda rovata. A méz: az Apis mellifera, a mézelő méhek által, a növényi nektárból vagy élő növényi részek nedvéből előállított természetes anyag, amelyet a méhek begyűjtenek, saját különleges anyagaik hozzáadásával átalakítanak, majd lépekben érlelnek. A mézben nem képesek az élesztők és a mikroorganizmusok elszaporodni, így az nem romlandó. A méz ásványi anyagokban gazdag; tartalmaz vitaminokat, illóolajokat, fontos enzimeket, aminosavakat, fehérjéket. Számos mézfajtát ismerünk és különböztetünk meg, amelyek az általános jótékony hatásuk mellett fajtánként más-más probléma orvosolására használhatók fel.

– Nagy Bálint – A gerendási Széchenyi Zsigmond vadásztársaság területén az utóbbi években rendszeresen tapasztalták védett ragadozó madarak pusztulását a természetvédelmi szakemberek. Most úgy tűnik kiderült a madarak elpusztulásának oka.

– Rikli Ferenc – A hétvégén zajlott országszerte a sas szinkron, a hazai ragadozó madarak számlálása. A Kis-Balaton térségében – a korábbi adatok szerint – mintegy 10 fészkelő sas pár él, így itt különösen érdekes ez a munka, amit a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai végeztek.

– Gyarmati Péter – Nevetgélő, bukfencező és görkorcsolyázó papagájok, kedveskedő baglyok, kezes ragadozó madarak. Ez nem egy cirkuszi reklám, hanem egy hajdú-bihari solymász-madarász állatszeretetének kézzel fogható eredménye. A földesi Imre István gyerekkora óta madarakkal foglakozik, mindez hobbiként indult és mára hivatásává vált. Célja, hogy a természetet és a benne élő madarakat megismertesse mindenkivel játékos, interaktív formában.

– Kuti-Hajdufy Eszter – Másfél nap alatt 92 mm eső hullott Bakonybélben, ami országos, napi rekord értéknek számít. Mivel a települést átszelő Gerence patak már többször okozott komoly árvizet, erősebb volt a készültség, de bíztak a korábbi megelőző intézkedésekben is. Most nem történt káresemény, de az időjárási előrejelzés szerint e hét is csapadékosnak ígérkezik. Az agrárium viszont fellélegezhet, mert ősztől mostanáig már hullott annyi csapadék, hogy a talaj mélyebb rétegeit is telítette, így a tavalyinál több tartalék lesz a nyári aszályosabb hetek átvészeléséhez.

– Gergácz Anikó – Az elmúlt időszak csapadékos időjárásának köszönhetően folyamatosan emelkedik mind a Balaton, mind a Velencei–tó vízszintje. Januárban ezidáig a szokásos január átlagcsapadék 101 százaléka, míg a Velencei-tó esetében több mint 170 százaléka hullott le. Ugyanakkor még mindig jelentős mennyiség hiányzik mind a két tó esetében. Siklós Gabriellát az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjét kérdeztük.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – január 17., kedd 5:00

Műsorvezető: Gergácz Anikó
Szerkesztő: Gyarmati Péter

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: pexels

Olvasson tovább