Szombat reggel: Újabb mérföldkőhöz érkezett a hazai robotsebészeti program

A január 14-i adás tartalmából.
 

– A Negyvenöt évvel ezelőtt 1978. január 5-én 33 évnyi távollét után hazaérkezett nemzeti ereklyénk a Szent Korona. Szent Korona évezredes történelme bővelkedik kalandos fordulatokban, de mind közül talán a legizgalmasabbat a második világháború végóráiban élte át. Szent István koronájának hazatérését nemcsak a hidegháborús szembenállás, hanem az amerikai migrációban élő magyarok is nehezítették, hiszen ők azt hangoztatták, hogy nemzeti kincsünk egy szabad Magyarországba érkezzen vissza. Az évfordulón Glant Tibor, történész, a Debreceni Egyetem docense, Amerika-szakértő tartott előadást Washingtonban.

– Újabb mérföldkőhöz érkezett a hazai robotsebészeti program. Megtörténtek a héten az első robottal végzett fül-orr-gégészeti beavatkozások. A műtétet Magyarországon elsőként női konzolsebész végezte. A doktornő fontosnak tartotta elsajátítani a robottal történő műtéti beavatkozást, egyben reméli, hogy ezzel felhívja a figyelmet arra is, hogy akadnak tehetséges női sebészek is.

– Túrázzunk. Ausztráliai barangolás Juhász Árpáddal.

– Január tizennegyedikén lenne kilencven éves Rockenbauer Pál. Születésnapja alkalmából egész éves túrasorozatot indít a Zengővárkonyi Természetjáró Egyesület bejárva a Kék-túra útvonalát.

– Ma van a Magyarországi Német Önkormányzatok Napja. Ebből az alkalomból országos gálát tartanak a Kongresszusi Központban.

– Az elmúlt nyár rendkívüli aszályai ráirányították a figyelmet arra, hogy megértsük, milyen törvényszerűségek befolyásolják egy adott terület vízháztartását. Ezeket az összefüggéseket kutatja a Dráva mentén egy nemzetközi tudományos együttműködés az elmúlt évek egyik legjelentősebb monitoring rendszerének a kiépítésével a határ mentén.

– Tavasszal áll szolgálatba a Dunán a magyar fejlesztésű hulladékgyűjtő hajó, ami képes külön kezelni a műanyag és a fémhulladékot is. A fejlesztés a – sajnos – hatalmas méreteket öltött folyami és tengeri szennyezés kezelésében hatalmas előrelépés, hasonló módszereket alkalmaznak Hollandiában és például Franciaországban is.

– Egy kétszáz és egy százötven éves szövőszéket restauráltak és tettek működőképessé a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának gépészmérnök-hallgatói. A működésképtelen pusztulásra ítélt szövőszékek hiányzó alkatrészeit megtervezték és gyártották. A két szövőszéket a művészeti karon használják oktatási célokra.

– Örök kérdés, hogy mi legyen mit is kezdjünk a megunt vagy feleslegessé vált használati tárgyainkkal, melyek még lehet, hogy másoknak megfelelnének, de eladni már nem érdemes őket. Többségük így a szeméttelepen végzi, miközben lehet, hogy lenne helyük másutt. Erre jelent megoldás a szombathelyi „újrahasználati központ” létrehozása, hogy a felesleges bútorok, eszközök berendezések gazdát cserélhessenek.

– A világ egyik legnehezebb terepkerékpár versenyen áll rajthoz a magyar extrémsportoló.

Szombat reggel – Kossuth Rádió – január 14., szombat,  6:00

Szerkesztő – műsorvezető: Gungl László

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább