Napközben: Sokan fogadnak meg január 1-jén valamit az új évre

A január 12-i adás tartalmából.
 

A karácsonyi időszakban jelentősen megnőtt az online visszaélések száma. Aki az ünnepi készülődés közepette nem volt eléggé résen, azt a csalók akár több százezer forinttal is megkárosíthatták. Mivel manapság egyre többen vásárolunk interneten, használjuk a csomagküldő szolgáltatásokat, egyre változatosabb csalási módszerekkel kell szembenéznünk…

Mindig szívmelengető pillanata, mikor a híradások beszámolnak az új év első kisbabáiról. Általában azt már nem tudjuk meg, hogy a baba könnyen fogant vagy sokáig vártak rá. Ez utóbbi sajnos ma már egyáltalán nem ritka, itthon mintegy 150 ezer pár küzd meddőségi problémával. Ők a várva várt gyermekáldás érdekében kénytelenek kivizsgálásoknak, meddőségi kezeléseknek alávetni magukat, legvégső esetben lombik eljárásban részt venni. Ma már ezeket a kezeléseket, a szükséges gyógyszereket és hormoninjekciók meghatározott feltételek mellett ingyen biztosítja az állam. Továbbá az állam a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium létrehozásával megteremtette az élvonalbeli háttérrel támogatott klinikai kutatások és technológiai fejlesztések alapját is. A hazai meddőségi kezelésekről, újdonságokról, alternatív módszerekről is beszélünk.

Januárban már jócskán kimerülőben vannak a vitamin tartalékaink, aminek következtében könnyebben megbetegszünk, fáradékonyabbak vagyunk. Ráadásul a karácsonykor legtöbbünk nehezebb ételeket, több édességet, süteményt is fogyasztott, amik egyeseknél panaszokat is okoizhattak. Téli vitaminpótlásról beszélünk dietetikus vendégünkkel, illetve arról, hogy érdemes-e januárban kímélőbb étrendre váltani.

Sokan fogadnak meg január 1-jén valamit az új évre, január közepén már jócskán vannak, akik meg is szegték ígéretüket. Pedig az év eleji tervezés nagyon is fontos, hiszen a célok megfogalmazása nélkül nehéz előrelépni az életben. Fogadalmak helyett a jó tervezést koronázhatja siker, mondja Baráth András karrier-szakértő, a Gerilla Önéletrajz Műhely alapítója. De nemcsak a karrierben, hanem a magánéletünket illetően is fontos célokat megfogalmazni. Hiszen tudatosan táplálkozunk, tudatosan vásárlunk, tudatosan igyekszünk kibocsátani egyre kevesebb káros anyagot közlekedés közben, de vajon mennyire kezeljük tudatosan a párkapcsolatunkat/házasságunkat?

Napközben – Kossuth Rádió – január 12., csütörtök 9:05

Szerkesztő: Varga Viktória

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább