Napközben: Mindenkinek át kellett gondolni az otthoni energiafelhasználását

A január 10-i adás tartalmából.
 

A rezsi növekedésével szinte mindenkinek át kellett gondolni az otthoni energiafelhasználását, amiből télen a legnagyobb részt a fűtésszámla teszi ki, aki pedig átalányt fizet, annak egész évben számolnia kell a megnövekedett költségekkel. A legtöbben gázzal fűtenek, kevesebben használnak villanyt a megfelelő hőmérséklet elérésére, és főként falun akadt, aki visszatért a fa- és széntüzelésre. A döntések oka elsősorban a fűtőanyagok ára, ami mindenki számára azonnal látható, azonban mégsem ez a meghatározó, ha egy szakembert is megkérdezünk. A legfontosabb ugyanis az egységnyi árért kapott fűtőérték, ez viszont nem egyenesen arányos a vásárlási árral. Mit vegyünk figyelembe, miként számoljunk, ha fűtési módot szeretnénk váltani, erről beszélgetünk Gelencsér Lajossal, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület elnökével.

Egyre több területen merül fel, hogy a fiatalok, – gyermekeink – fejlesztésre szorulnak, mind több a túlzott reakció, generációs eltérés és néha konfliktus. A jelenség a családokban és az iskolákban is megfigyelhető. Egy apa-fia szerzőpáros a saját példájukon keresztül mutatja be, hogy lehetséges a továbblépés ebből a helyzetből, megváltozhatnak a gyerekek – azonban ehhez először a felnőtteknek, szülőknek kell változniuk. Az eddigi elvárások ugyanis a gyermekek felé fogalmazódtak meg, figyelmen kívül hagyva azt a szempontot, hogy a fiatalok legtöbbször reagálnak valamire, tehát először a szülőknek kell elgondolkodniuk, hogy ha mást várnak a gyermekeiktől, akkor nekik mit kell másként tenniük. Erről a paradigmaváltásról és tapasztalatokról, tippekről beszélgetünk Varga Istvánnal és Varga Bonifáccal.

Társasház rovat

Az informatika illetve a ma már bárki számára elérhető informatikai eszközök életünk sok területét alakították át, így történt az a különböző szakterületek kutatási tevékenységeivel is. A megfigyelésket, amiket szakemberek végeztek speciális eszközökkel sokszor bárki elvégezheti és az információkat azonnal továbbíthatja feldolgozzésra. A szakemberek így gyorsabban és sokkal több adathoz juthatnak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A civilek bevonását a különféle projektekbe már nagyon sok területen végzik, s nemrégiben egy európai koordinációs program is létrejött erre, hogy globális szinten dolgozzank együtt civilek és szakemberek. Az eredményeket pedig sok területen hasznosíthatjuk, például a mezőgazdaságban, feldolgozóiparban, a szállításban vagy a természet- és környezetvédelemben.

Napközben – Kossuth Rádió – január 10., kedd 9:05

Szerkesztő: Herczeg Tibor

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább