Kalendárium: Kaukázusi krétakör

A január 10-i adás tartalmából.
 

– A Nemzeti Színházban január 7-én mutatták be a Kaukázusi krétakört. A premiert korábban egy baleset miatt többször elhalasztották. Avtandil Varszimasvili, a grúz színházi élet kiemelkedő alakja állítja színpadra a művet a teátrumban. Az alkotó Brecht darabját a néző intellektusát megcélzó interpretációktól kissé eltérően, érzelemdús és szenvedélyes előadásként képzelte el. A főbb szerepekben Katona Kinga, Bordás Roland, Trill Zsolt és Berettyán Sándor látható.
– „Összetört, elhagyott, meghalt…” címmel nyílt meg a Magyar Állami Operaház pincéjében a dalszínház állandó kiállítása, amely az intézmény 83, a vészkorszak alatt származása miatt elbocsátott és meghurcolt művészének és munkatársának állít emléket. A kiállítás 2023. január 14-től szombaton és vasárnap 16:00 órától, csoportos vezetések keretében látogatható.
– Emlékülést tartottak Petőfi és Debrecen kapcsolatáról a debreceni Református Kollégiumban. A tanácskozás fő eseménye volt, hogy Orlai Petrich Soma II. Lajos holttestének feltalálása (1851) című festményét megkapja az Egyházkerület a Kollégiumtól. A kép bal szélén látható holt alakban a festő unokatestvére, Petőfi arca ismerhető fel.
– Emlékkiállítással tiszteleg alapítója előtt a kecskeméti Bozsó Gyűjtemény. Eddig soha nem látott képekkel vette kezdetét a Bozsó 100 Emlékév Kecskeméten. A Bozsó Gyűjteményben a névadó festőművész és műgyűjtő munkásságának első periódusát bemutató tárlattal nyílt meg az egy éven keresztül tartó programsorozat. -Molnár H. Boglárka

HÍREK:
– Ma zár az Álmok Álmodói kiállítás a fővárosi Millenáris Parkban. Rendkívüli nyitvatartással várják este 8 óráig a közönséget. A tárlat olyan tudományos és technikai vívmányokat mutat be, amelyek felfedezői, megalkotói a magyar néphez és kultúrához kötődő tudósok, szakemberek. Kíváncsi felfedezők, akik új földekre léptek, mérnökök, akik megépítették ötleteiket, tudósok, akik az univerzum rejtelmeibe férkőztek.
– A BARCSAY PÁLYÁZAT JUTALMAZOTTJAINAK KIÁLLÍTÁSa és DÍJÁTADÁSI ÜNNEPSÉGe a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. 2023. január 10-én, kedden 18 órakor.
– A Legendás Albumok sorozat koncertjein a jazztörténet szempontjából különösen jelentős lemezek anyagait hallhatjuk a Modern Art Orchestra előadásában. Aznap este Count Basie: Basie Straight Ahead című albumáról játszanak. A sorozat új ciklusát nem kisegyüttes, hanem az egész nagyzenekar együtt nyitja meg Budapesten, az Opus Jazz Clubban.

Kalendárium – Kossuth Rádió – január 10., kedd 15:32

Szerkesztő: Nánási Anikó

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább