Kalendárium: Márkus Luca nyerte a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt

A január 6-i adás tartalmából.
 

– Titkos szavazáson a Vígszínház művésze Márkus Luca nyerte a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt az Inkognitó és a Szeget szeggel című előadásokban nyújtott alakításáért. A díjat Gábor Júlia és férje, Szigethy Gábor színháztörténész adta át december 27-én a Vígszínház színpadán. – Varga Viktória

– Magyar Zene háza ma este: 450 év után sajátosan elevenedik meg Shakespeare költészete a W. H.előadásában. A W. H. formáció Márkos Albert csellista-zeneszerző kezdeményezésére alakult azzal a céllal, hogy aktuális zenei környezetbe helyezze William Shakespeare szonettjeit és dalait. A megnevezés egy monogramot takar, nyomtatásban megjelent szonettjeit Shakespeare Mr. W. H.-nak ajánlotta. A titokzatos személy kiléte – akárcsak a szonettek tartalma – mindmáig viták tárgyát képezi, de az biztos, hogy ebben a formációban a versek ennek megfelelően titokzatos és izgalmas zenei köntöst kaptak.

– A Göcseji vidék kézműveshagyományait, a térség helyi termelőit fogja össze a zalaegerszegi Göcsej Tudásközpont, ami tavaly tavasszal nyitotta meg kapuit. A városi piac területén található új, több szintes épületben kézművesfoglalkozások, kiállítások, szakmai előadások és vásári forgatag várta és várja idén is az érdeklődőket. Varga Tünde

– 1526 augusztus 29.-én zajlott a sorsfordító mohácsi ütközet, ami kitörölhetetlen nemzeti tragédiaként íródott be a magyar történelemebe. Hogy hol is zajlott pontosan a csata, annak feltárása érdekében évek óta zajlanak ásatások, fémkeresővel folytatott kutatások. Már zajlanak az előkészületek a mohácsi csata 500. évfordulójának megünneplésére. Addig azonban újra feltárják a tömegsírokat, hogy az évfordulóra méltó módon eltemessék a csata áldozatait. Bertók Gábor ásatásvezető régésszel, a pécsi Janus Pannonius Múzeum igazgatójával Hegedűs Katalin készített interjút.

– Hogyan írja át a történelmet a bugaci ásatás, ahol egy hatalmas árpád-kori bazilika mellett a Duna–Tisza-közének egykori régióközpontjára bukkantak a régészek. Az idén is folytatódik az ásatás. Rosta Szabolcs régész a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója beszél Molnár H. Boglárka felvételén.

Kalendárium – Kossuth Rádió – január 6., péntek 15:32

Szerkesztő: Horváth Katalin

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: MTI/Kovács Anikó

Olvasson tovább