Hajnal-táj: A téli hónapok éjszakai horgászata

A január 6-i adás tartalmából.
 

A téli hónapok éjszakai horgászata, csak azoknak adatik meg, akik veszik a fáradtságot, az összes felszereléssel együtt leballagnak a Tisza, vagy a Szamos partjára és várják a titokzatos téli és éjszakai hal kapását. Paróczai Sándor vásárosnaményi horgász már régen hódol a menyhalazásnak.

A lápi póc lett az év hala 2023-ban. A győztes hal 2907 szavazattal, 50,08 százalékkal győzött, a sügér 2205, a durbincs pedig 693 szavazatot kapott. A vízszabályozási munkálatokat követően az egykor tömeges állománnyal bíró faj mind élőhelyének kiterjedése jelentősen csökkent. Ezért fokozottan védett.

Magyar termékek a világ legjobb sajtjai között. Az tavalyi World Cheese Award nyertesei közt találjuk az Etyeki Sajtmanufaktúra több termékét is: két sajtjuk bronz, Etyeki Éji Sudár fantázianevű finomságuk pedig Supergold díjat kapott. Kulik Bence Etyekre látogatott, ahol a manufaktúra tulajdonosaival beszélgetett.

A környezettudatos közlekedés népszerűsítéséért a közösségi kerékpározás néhány elemét kívánják megvalósítani Egerben, ahol két állomást alakítanak ki, 10-10 biciklivel a Felsővárosban és a belvárosban. Ezek a későbbiekben akár elektromos kerékpárok fogadására is alkalmasakká válnak, így a város keleti és nyugati irányban is elérhető lesz a közösségi kerékpárokkal.

Hogyan ültessük ki, és mikor a gyökeres fenyőt, amelyet az ünnepek idején feldíszítettünk? Hogyan gondozzuk bent a lakásban? Milyen gyorsan ültessük el? Hogyan ültessük el? Lehet-e a fagyos napokon is ültetni vagy sem? Mit jelent a fenyők gyökérzeténél a szimbiózis, vagyis az együttélés? Vannak-e hajszálgyökerei a fenyőnek vagy sem? Ha nincs, akkor hogyan működik a felszívódó zóna, és mire kell ügyelnünk az ültetéskor? Ezekre a kérdésekre válaszol Zsigó tanár úr, hogy a gyökeres fenyőfánk életben maradjon a kiültetés után, sőt szépen növekedjen.

Változatos képet mutat a méztermés hazánkban, ha az elmúlt évet nézzük. Az akác sok év rossz termése után végre értékelhetőt, sok területen kiemelkedőt produkált, viszont a kialakult nyári aszályt, csapadékhiányt, és az ősz végi, téli enyhe időt sokszorosan megszenvedik a méhészek. Amikor nincs csapadék, nincs nektár é virágpor, a méhek éheznek, így a méhész eteti őket, az enyhe időben pedig a már betelelt családok jönnek ki keresni, körülnézni, ami nem kedvez a telelésüknek. A méhészek reménykednek, lesz keményebb tél, hogy egy ideig megnyugodhasson a természet. Bross Pétert, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökét Bicsák Eszter kérdezte.

Emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy Magyarországnak 2022-ben importálnia kellett kukoricát, mert a hazai termelés nem fedezte a szükségleteket. A jelenség hátterében a döbbenetes pusztítást végző aszály áll, amely igazán nagy kárt a kukorica és a napraforgó termésében tett. Egy normál évben 6-8 millió tonna, egy jól sikerült esztendőben pedig 9 millió tonna kukoricát is képes termelni az ország, amelyből mindig bőven jut exportra is. A kukoricatermés viszont mindössze 2,4 millió tonna lett. Mit jelent idén mindez a növénytermesztésben?

A növénytermesztőkhöz hasonlóan a gépforgalmazókat sem kímélte az aszály, pedig jól indult a mezőgazdasági gépek értékesítése. A logisztikai beruházások, a traktorok, kombájnok és a precíziós gépek piaca is meglódult, a múlt év végére azonban ez mérséklődött, akkorra már érezhetőek voltak az energiaválság, a háború és a beruházási kedv csökkenésének hatásai. A Mezőgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetségének Felügyelő bizottsági tagját, Ackermann Tamást kérdezte 2022 tapasztalatairól és az idei várakozásokról Balog Tamás.

A precíziós támogatásoknak köszönhetően – ahogy az imént is utalt rá a szakember – sok fejlesztés indult el tavaly és várhatóan idén is írnak ki ilyen pályázatot. A gazdálkodókban van igény a korszerűsítésre és belátták, hogy versenyképességük növeléséhez nincs más út, mint a fejlesztés, a legmodernebb technikákra és technológiákra történő átállás. De minden gazdaságnak különböznek az igényei, ezért fontos a helyes döntés előtti tájékozódás. A MATE már a képzéseiben is ezt a tudást adja át.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – január 6., péntek 5:00

Szerkesztő: Juhász Zsolt
Műsorvezető: Pilisy Csenge

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább