Hajnal-táj: 50 éves lett első nemzeti parkunk

A január 5-i adás tartalmából.
 

Szemetet szedtek és vizsgálták a helyi patakot vizsgálták a nagyrédei iskolások. Tizenöt oktatási intézményből 250 gyermek és 30 pedagógus vett részt abban a programban, amelynek keretében 15 magyarországi folyó és partszakasz mikro- és makroműanyag szennyezettségét kutatták a Tiszai PET Kupa folyómentői iskolák bevonásával. A Plastic Pirates – Go Europe! kampány idén ősszel tíz országban zajlott. Célja, hogy az azonos módszertan alapján végzett mintavételezés segítségével összehasonlítható eredményeket kapjunk Európa folyóinak műanyag szennyezettségéről. Elsőként Varga Katalin Szonja kampányfelelőst kérdezte Pilisy Csenge Nagyrédén.

Az elmúlt időszakban folyamatosan újult meg a Zalaegerszegiek kedvelt kirándulóhelye, a Gébárti-tó és környéke. Nemcsak a tó környezete újult meg, hanem a kiszolgáló egységek is új köntöst kapnak.

50 éves lett első nemzeti parkunk. Hortobágy szépségéről, egyediségéről költők, írók vallottak, természeti gazdagsága, tájképi szépsége, néprajzi hagyományai együttesen emelik féltve őrzött nemzeti kincseink sorába a pusztát. Az 1973. január elsején létrehozott Hortobágyi Nemzeti Parkot a hazai jogszabályok mellett nemzetközi szerződések is védik. Teljes területe UNESCO bioszféra rezervátum. A puszta a Világörökség része, és megkapta Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet is. Hortobágyot évente negyedmillió ember keresi fel.

A puszta mellett a hazai nemesítésű szőlőfajták is megérdemlik a védettséget, az elismerést. A MATE Georgikon Campusához tartozó cserszegtomaji Szőlészeti-Borászati Kísérleti Telepen hosszú ideje zajlik a fehérbort adó szőlőfajták keresztezéses nemesítése és klónszelekciója, amelynek eredményeként számos fajta részesült állami elismerésben, áll fajtabejelentés alatt, illetve tervezett a bejelentése. Szabó Péterrel, a Magyar Agrár ás Élettudományi Egyetem szőlészeti és borászati intézetének egyetemi adjunktusával Rikli Ferenc beszélgetett.

Hortenzia. A kerti hortenzia ültetési helyéül félárnyékos helyet célszerű választani, a tűző napot, kánikulát rosszul viseli. Leginkább a savanyú talajokat kedveli, valamint fontos, hogy földje mindig legyen kissé nedves. Célszerű az öntözéshez esővizet használni, ugyanis a hortenzia kifejezetten kedveli a lágy vizet. A téli fagyok ellen talajtakarással kell védeni a növényt, tavasszal pedig érdemes kicsit visszavágni, ezzel dúsabb virágzást érhetünk el. Ki ne szeretné a hűvösen elegáns kék hortenziát?

A tokaji borvidékhez tartozó Erdőbényén apáról fiúra, illetve itt kivételesen leányra is száll a kádár mesterség hagyománya. Hotyek Attila gyermekei a családi vállalkozásban végzik ezt a nehéz fizikai munkát. Zita és Ákos már kisgyermekként besurrant édesapjuk, nagyapjuk műhelyébe, hogy segítsen, majd ellesse a fortélyokat. Brézai Zoltán beszélgetése.

A jelenlegi magas kamatszint nem kedvező az agráriumnak, de a bankszektor a nehézségek ellenére sem változtat az ágazat finanszírozásának lendületén. Hiába emelkedtek meg a termeléshez szükséges költségek, azokat elő kell teremteni az idei vetéshez, aratáshoz, vagy akár az állattenyésztés takarmányozásához. Ez összegben mintegy 500 milliárd forint forgótőke bevonását jelenti. Ennyi hiányzik a rendszerből. Hogy milyen pályázati, támogatási lehetőségek közül választhatnak az érintettek, arról is beszél Hollósi Dávid, az MKB és a Takarékbank Agrár Üzletágának vezetője.

De mit éreznek ebből az állattenyésztők? Tudnak-e a lehetőségekről? Az állattartók több pályázati kiíráson vehetnek részt. Petis Mihállyal, a Nyírbátori Bátor Traed Kft tulajdonosával Zsoldos Barnabás beszélgetett.

Maradjunk még az állattenyésztésnél. 10 év után 2022-ben megtorpant, és csökkent valamelyest a hazai húsmarha állomány. A sikerágazat jövedelmező lehet a jövőben is, de ehhez a legelők használatát kell fejleszteni, és az állatok tenyésztésében is előrelépni. A szakember szerint viszont a tejelő ágazatunk igencsak jól megállja a helyét, mivel ott a szükséges fejlesztéseket már korábban kikényszerítette a piac, így aki most túlélt, már meg is maradhat a tejágazatban. Wágenhoffer Zsomborral, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatójával Bicsák Eszter beszélgetett.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – január 5., csütörtök 5:00

Szerkesztő: Juhász Zsolt
Műsorvezető: Gergácz Anikó

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Olvasson tovább