Hajnal-táj: Miért lesz opálos a pálinka?

A január 4-i adás tartalmából.
 

Városi séták A lemezboltos Obendorfer Péter Dacára a digitális forradalomnak, a hanglemezt vásárló ember még mindig nem halt ki, ennek köszönhetően pedig még mindig léteznek “menedékek” a számukra, vannak lemezboltok, benne pedig lemezbolti eladók. Egyre kevesebben vannak ugyan, de akik maradtak, igazán kitartóak. Csak akkor húzzák le a redőnyt, ha az utolsó vevők is búcsút mondanak nekik. Obendorfer Péter , a Rocks lemezbolt alapítója egyike az utolsó túlélőknek. A zenei kereskedelem hullámvasútján immár több évtizede utazik, hol fent, hol lent. Városi séták a fővárosban, Gellért Andrással

Végzik a Tisza-tó medrének kotrását: a Kis-Tiszától Sarud felé dolgoznak , ahol hullámverés elleni közmű helyreállítását és pótlását fogják elvégezni. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság pályázott a munkálatokra, melynek során 100 ezer km3-nyi hordalékot távolítanak el az öblítőcsatornákból. Erről kérdezte Fejes Lőrinc, kiskörei szakaszmérnököt Pilisy Csenge.

A koronavírus járvány megnehezítette a turizmusban dolgozó szakemberek munkáját. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság éppen a covid előtt nyitotta meg a Kis-Balatoni Látogatóközpontot, majd tavaly (2022) tavasszal megnyílt a Berek Világa Látogatóközpont is. A cél: közelebb vinni a szigorúan védett területek világát az érintettekhez. Varga Tünde összeállítása.

A legkisebb települések is a megújuló energia felhasználás felé menekülnek az energia válság miatt. Szerencsésebb helyzetben vannak a dél-alföldiek, mert korlátlan mennyiségben rendelkezésükre áll a geotermikus energia. Csongrádon és környékén először a mezőgazdaságban aknázták ki a föld erejét, most maga a kisváros is szélsebesen ebben az irányban keres lehetőségeket. Terveik szerint néhány éven belül az egész város geotermikus energiát használ majd. Elsőként Bedő Tamás polgármestert kérdezte Nagy Margit

Miért lesz opálos a pálinka? Az opálos pálinka nem szemet gyönyörködtető látvány. Nem is szívesen kínálja meg vele az ember a barátokat, ismerősöket, mert szégyenli miatta magát. Azt hiszem ha megértjük, hogy mi okozza az opálos pálinka hibát, akkor könnyebben fogunk boldogulni annak javításával is. Arról szoktak panaszkodni, hogy a tükör tiszta pálinkájuk, hígítás után beopálosodik.

Hajdúszoboszlói sertéstelep beruházásának bemutatója

A sertéstartók helyzetét a takarmány- és az energiaköltségek növekedése mellett a munkaerő piaci gondok is nehezítik, emiatt szerintük a felvásárlási ár további növekedésére lenne szükség. A fogyasztók sem számíthatnak sok jóra, hiszen a feldolgozói árak emelkedése még nem jelent meg teljesen a fogyasztói árakban.

Vámospércsen apróvad vadászatot tartottak. A természeti adottságok és vadak életkörülményeinek biztosítása szorosan összefügg, ezért a vadásztársaság komoly erőfeszítéséket tett, hogy a kiszáradt patakok ellenére is legyen elegendő víz a nyulaknak és a fácánoknak. Elsőként Vitéz Hunyadi Pétert, a Vámospércsi Farkasvölgye Vadásztársaság elnökét kérdezte Zsoldos Barnabás.

Idén második alkalommal rendezik meg a Magyar Gazdák Bálját január 28-án a Mezőgazdasági Múzeumban a MAGOSZ szervezésében.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – január 4., szerda 5:00

Szerkesztő: Juhász Zsolt
Műsorvezető: Gergácz Anikó

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: Fotó: Nagy Lajos / MTI

Olvasson tovább