Napközben: Digitális írás

A január 3-i adás tartalmából.
 

Digitális írás – hiányosságokkal – bár ma már sokkal többet gépelünk, mit amennyit kézzel írunk, sokan mégsem tudnak 10 ujjal vakon gépelni. A hiányos digitális íráskészség mennyi időveszteséggel jár? Hogyan lehet felnőtt fejjel professzionális szinten verni a billentyűzetet? És mi jelenik meg a külvilágban: közösségi portálokon kommentekben, messenger üzenetekben vagy éppen a hivatalos emailekben? A, a digitális íráskészség hiányosságai összefüggésbe hozhatók –e azzal, amit a különböző közösségi portálokon tapasztalhatunk? Az elütések és helyesírási hibák tömkelege, a rövidítések pusztán elütések? Vagy ennél sokkal többről van szó?

Költözés – munkaerőpiac. A legfrissebb KSH adatokon alapuló ingatlanelemzésből kiderül, hogy melyek Magyarország legnépszerűbb vármegyéi és fővárosi kerületei a 2021-es költözések alapján. Az összeállításból az is kiderül, hogy hol maradtak a leghűségesebbek a költözők a fővárosi kerületükhöz, településükhöz vagy vármegyéjükhöz. Mely térségek a legvonzóbbak? Miért költözünk és miért maradnunk? Mennyiben befolyásolja a munkahely keresés a költözködést?

Társasházi rovatunk sok kérdést és megkeresést kapott a tavalyi évben. Ebben a negyedórában hallgatóink kérdéseire válaszolunk. Az egyik hölgy Budapesten él, egy liftes házban a földszinten. A lakók belevágtak egy liftcserébe, ám a költségesek az eredetihez képest jelentősen emelkedtek. Kaphat-e kedvezményt? Másik hölgy Egerből írt nekünk, akit a sötét lépcsőházban baleset ért. De ki felelős azért, ha a lépcsőházban nincs világítás és kaphat –e kártérítést?

Hagyományosan vízkeresztkor kell lebontani a karácsonyfát, de vannak, akik már közvetlenül karácsony után, megszabadulnak tőle, mások pedig sokáig, akár január végéig vagy még tovább is megtartják. Mit csináljunk az élő fenyővel? Kidobjuk, befűtsünk vele a kályhában? És mit tegyük a tönkrement műfenyővel? S ha már fenyő – a szakemberek szerint meglepő módon nem decemberben, hanem januárban van a legtöbb karácsonyfa tűz. Hogyan lehet megelőzni a bajt?

Napközben – Kossuth Rádió – január 3., kedd 9:05

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Bak Anita

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább